Iz učionice
Uspješno odradili prvi tjedan online nastave
objavljeno: 22. ožujka 2020.

Prošao je prvi tjedan [ikad] online nastave u Područnoj školi Budimci u mom trećem razredu. Moja su djeca, moji učenici, moja veličanstvena osmorka generacija koja je sa mnom u posljednje tri godine proživjela svašta.

U ovoj školskoj godini to je prvo bio štrajk učitelja [u kojem su me učenici podržali s svojim roditeljima], a sad i ova vrlo neobična i nova situacija – online nastava. Situacija u domovini i svijetu natjerala nas je na to i iako smo svi u to bačeni u vatru – moji su se učenici i roditelji iznenađujuće dobro u svemu snašli. Pa i ja sama.

Uz nedostatak informacijsko-komunikacijske tehnologije u učeničkim domovima [koji smo riješili obrativši se našoj ravnateljici], bez opreme za likovnu kulturu i bez likovnih mapa koje su ostale u školi, izazov su objeručke prihvatili.

Zaobišli smo početne tehničke poteškoće prijave na virtualnu učionicu te sam odlučila izraditi mrežnu stranicu za svoj razred upravo za ove potrebe škole na daljinu. Naime, sudionica sam sad već devetomjesečnog projekta Webučionica, koji okuplja učitelje i učiteljice diljem naše domovine.

Od srca zahvaljujem vrijednim učiteljicama Sandri VUK [autorici], Neveni PETROVIĆ [voditeljici] i Lani JAGER [voditeljici] koje nesebično i strpljivo mjesecima dijele svoje znanje s nama, a zatim mi to znanje prenosimo svojim učenicima u razredu. A sad je prilika da znanje koje sam usvojila i pokažem online, učenjem na daljinu.

Malo je reći da su moji učenici oduševljeni, iako često u Viber grupi koju imamo kažu kako unatoč svemu jedva čekaju povratak u razred. Učitelji diljem Hrvatske nesebično dijele digitalne materijale po društvenim mrežama, što uvelike i meni olakšava organiziranje i osmišljavanje aktivnosti za moje učenike, iako sam se i sama odvažila pa snimam kratke videoisječke za obradu novih nastavnih sadržaja u svrhu učenja na daljinu za svoje učenike.

Školski program pod nazivom Škola na Trećem nadopuna je našoj zanimljivoj online nastavi. Uratke – stripove, sastavke, crteže, odgovore na pitanja i ostale provedene aktivnosti svoje djece – roditelji mi šalju u obliku fotografija u Viber grupu. Unatoč svemu svi se nadamo da će ovo ostati zanimljivo i nezaboravno iskustvo. Idemo dalje, u novi tjedan, u nova iskustva, u nove pobjede, jer mi to možemo! Hvala vam dragi roditelji, bake, djedovi, braće i sestrice na strpljenju i potpori!

…………………

Piše: Patricija HERCOG, OŠ Hinka Juhna, Podgorač, Područna škola Budimci

….

Rođena i školovana u Osijeku, studij za učitelje završila na Učiteljskom fakultetu u Osijeku s pojačanim sadržajima informatike. Veliki naglasak stavlja na humanitarni rad i projektni oblik nastave.