Iz učionice
■ OŠ MARIJE I LINE, UMAG | PODRUČNA ŠKOLA JURICANI ■
Želim da znaju da uvijek mogu računati na mene
objavljeno: 7. rujna 2023.

Prvi se tjedan nove školske godine približava kraju – novi đaci, stari i novi prijatelji, novi nastavni predmeti, nova okolina i novo poglavlje u životu. Sve je to škola jer škola nije samo mjesto učenja, škola je puno više od toga.

Škola je mjesto u kojem učenici postaju samostalniji, zreliji, odgovorniji, snalažljivi, postaju uporni, željni, postaju svjesni svojih odluka i posljedica, a mi, učitelji, tu smo da ih usmjerimo, da im pomažemo, naučimo ih, da potičemo i aktiviramo ih čineći sve što možemo kako bi naši učenici postali dobri ljudi.

Iskre u očima svojih učenika, koje sam vidjela prvi nastavni dan,  nešto je što želim gledati uvijek. Želim da sreća i veselje s početka nastavne godine traje tijekom cijele godine. Želim da se moji učenici osjećaju sigurno u školi, da slobodno izraze svoje mišljenje, da pokažu emocije, da me pitaju za pomoć, da zajedno dođemo do nekog rješenja, da se zajedno smijemo tijekom nastave, želim da znaju da mogu uvijek računati na mene.

Želim im proširiti horizonte, želim da saznaju da je u redu pogriješiti, da je u redu ne znati sve i ne uspjeti uvijek, ali da se trudom i upornošću može napraviti mnogo. Želim da im škola jednog dana bude mjesto najljepših djetinjih uspomena, da se sjete svih naših dogodovština i zajedničkih razgovora te da pamte samo lijepe dane na nastavi.

Želim da znaju da su oni stvaraoci svoga svijeta, da se svima može dogoditi pokoja nenapisana zadaća ili zaboravljen školski pribor, ali da su oni ti koji moraju razmišljati o svojim obvezama.

Pokušavam ih od prvog dana nastave naučiti da budu samostalni i odgovorni smatrajući da je to najvažniji preduvjet na početku njihova školskog obrazovanja. Svi će učenici naučiti čitati i pisati – netko prije, netko malo kasnije, ali samostalnost i odgovornost je potrebno vježbati od najranijih dana.

Svima je potrebna prilagodba na novu okolinu jer nije mala stvar napustiti vrtić i uploviti u nove školske avanture. Zbog svega toga smo tu mi, učitelji, koji želimo učenicima to razdoblje prilagodbe, novih obveza i predmeta učiniti što lakšim i bezbolnijim. Učitelji bi trebali osluškivati svoje učenike i svaki se dan istinski truditi dajući svoj maksimum, unatoč tomu što ponekad moraju i nekoliko puta ponavljati iste stvari i često učenike podsjećati na njihove obveze. Želim da svi zajedno mirno plovimo dalje u školskim avanturama koje nam slijede.

Sretan početak nove školske godine!

■ Napisala: Sara MAJDAK, mag. prim. educ. učiteljica razredne nastave, OŠ Marije i Line, Umag | Područna škola Juricani ■