Izvan školskih klupa
HPD BILOGORA | OTVORENA DJEČJA PLANINARSKA STAZA NA BILOGORI
Brojni mališani uživali u boravku u prirodi
objavljeno: 23. rujna 2021.

Divan dan ljeta na zalasku, ali još divnije raspoloženje malih i velikih planinara obilježili su današnje prijepodne na Bilogori. Naime, u organizaciji tamošnjeg Hrvatskog planinarskog društva Bilogora mnoštvo mališana u pratnji starijih sudjelovalo je u pomno organiziranom svečanom otvorenju novouređene planinarske staze za djecu.

Više o samom projektu koji je naprosto oduševio sve koji su se odazvali današnjem događanju, otkrila nam je Anamarija Pađan iz HPD-a Bilogora zahvaljujući kojoj je projekt i proveden.

Prilagođeno djeci

„Danas je otvorenje planinarske dječje staze, a na tom smo projektu radili posljednjih šest mjeseci. Na ideju smo došli jer smo uvidjeli potrebu za kraćom dječjom stazom koju bi i mališani bez problema mogli obići. Imamo Bilogorsku obilaznicu, no hodanje njome traje znatno duže, četiri sata, što je mališanima previše – kazala nam je Anamarija dodavši kako je dječja staza duga nešto manje od četiri kilometra i za samo sat vremena laganog hoda može se proći. Početak je kod Kamenitovca na koji se svi mali hodači ponovno vraćaju.

Inače, današnje svečano otvorenje staze planinari su pomno osmislili. Oformili su dvije grupe mališana po 30-ak djece, a uz njih su bili roditelji ili bake i djedovi. Kod prijave na info pultu svi su potpisali obrazac suglasnosti koji se odnosi na suglasnost za snimanje i fotografiranje na otvorenju.

Mališani su dobili bocu vode, majicu s natpisom i dnevnik planinarske staze s mnogim prigodnim detaljima. Jedan vodič išao je prvi na početku grupe, a drugi se nalazio na kraju grupe. Također, na otvorenju je bila prisutna i HGSS služba čiji članovi su također hodali. Ništa nije prepušteno slučaju, svi sudionici dobili su i sredstva za zaštitu od komaraca i krpelja, a u organizaciji su bili i mali vodiči. […]

Likovna kolonija

Inače, nakon kraja obilaska staze, mališane su dočekali još poneki pokloni i iznenađenja. Društvo naša djeca bilo je zaduženo za likovnu koloniju kojoj su se djeca rado odazvala, a za kraj su svi uživali u predstavi Ježeva kućica u izvedbi Bjelovarskog kazališta.

Bio je to dan koji će mališani, odnosno mali planinari dugo prepričavati. Uvjereni smo kako njihove roditelje neće biti teško nagovoriti da ponove ovaj izlet sa svojim mališanima jer dan na Bilogori uistinu nikoga nije ostavio ravnodušnim. [ Cijeli tekst pročitajte OVDJE ]

■  IZ DRUGIH MEDIJA ■ mojportal.hr  ■ Piše: Martina Čapo  ■