Jučer-danas-sutra
OSNOVNA ŠKOLA ČAZMA
100 najboljih obrazovnih primjera dobre prakse u svijetu
objavljeno: 30. rujna 2020.

Osnovna škola Čazma predstavit će 6. listopada 2020. u 14.00 sati primjer dobrog rada u hrvatskom obrazovanju.

Priključite se tom događaju, prijavite se i budite dio velike svjetske obrazovne obitelji. Obilježite s nama Svjetski tjedan obrazovanja. Prijavite se s pomoću poveznice i potražite taj važan događaj. Rezervirajte besplatne ulaznice za virtualni sastanak i na taj način pružite potporu svim učiteljima u Hrvatskoj jer nam je na ovaj način pružena prilika predstaviti svijetu naš način poučavanja.

Potražite naslov i prijavite se, besplatno je.

New teaching methods for distance learning

Kako je sve počelo?

Tijekom ljeta obrazovna mreža Edu Balkan pozvala je sve škole s područja Balkana da se jave na javni poziv i predstave svoj rad i primjere dobre prakse. Na natječaj se javilo više škola iz Hrvatske, no samo je OŠ Čazma ušla u uži izbor i time stekla mogućnost da se izravno uvrsti među 100 najboljih primjera dobre prakse na svijetu. Svjetska obrazovna organizacija T4 s Vikasom Potom na čelu omogućila je našoj školi da predstavi višegodišnji trud i rad svih svojih učitelja i učenika. Sudjelovanjem u tom iznimnom događaju dobili smo priliku predstaviti naše projekte i suvremene metode poučavanja koje se primjenjuju ne samo u našoj školi nego i u svim školama diljem naše domovine. Ovo je ujedno priznanje za rad svih učitelja i učenika diljem Hrvatske.

Tijekom webinara posebnu ćemo pozornost posvetiti dvama vrlo važnim projektima Erasmus +. Riječ je o projektima Izvan zidova učionice i Kultura i tradicijske igre u očima mladih.

Cilj naše škole bio je razviti inovativne načine poučavanja učitelja i preoblikovati nastavu iz konvencionalnih nastavnih metoda u obrnutu učionicu. Željeli smo učenicima pružiti priliku da se koriste digitalnim alatima na istoj razini kao i u drugim osuvremenjenim školama. Kao učitelji dužni smo sudjelovati u raznim programima naobrazbe učitelja i slijediti suvremene smjerove u nastavi. Stoga su naši učitelji odlučili nadograditi svoje znanje i osuvremeniti nastavu.  

Primjenom računalne opreme, posebno android-tableta i pametnih ploča, nastavni proces postaje vrlo važan izazov za sve nastavnike i učenike naše škole, a rad u obrnutoj učionici uveden je u nastavu istraživanja kojom smo usmjerili pozornost na razvoj kritičkog mišljenja u učenika.

S obzirom na novu situaciju u vezi s bolešću COVID-19, naši su učitelji i učenici bili spremni za učenje na daljinu.

#EduBalkan #WorldEduWeek #IzvanZidovaUčionice

■ Piše: Lidija OSMAN, mag.prim.educ. ■  ravnateljica Osnovne škole Čazma ■