Jučer-danas-sutra
16. listopada – Svjetski dan hrane
objavljeno: 31. listopada 2013.

Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. listopada, na dan osnutka Svjetske zdravstvene organizacije FAO (Food and Agriculture Organization). Organizaciju FAO osnovali su 1945. godine Ujedinjeni narodi. Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine i obilježava se od 1980. godine zato što je hrana preduvjet za ljudski opstanak i blagostanje te temeljna ljudska potreba. Na taj se dan podsjećamo na važnost hrane i na to da još uvijek u svijetu nema dovoljno hrane za sve.

Svjetski dan hrane - 16. listopada

Središnja su tema obilježavanja Svjetskog dana hrane 2013. „Održivi prehrambeni sustavi u svrhu dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane”.

Poboljšavanje kvalitete u prehrambenom lancu najveći je izazov današnjih generacija. Zbog želje za što većom ekonomskom dobiti, smanjuje se kvaliteta hrane, a to treba zaustaviti povećanom kontrolom proizvođača hrane, distribucije i prodaje hrane te nadzorom i ispitivanjem hrane u laboratorijima.

Hrane treba biti dovoljno za sve ljude

 Gotovo 842 milijuna ljudi u svijetu danas su kronično pothranjena. Neodrživi oblici razvoja uništavaju prirodni okoliš te prijete ekosustavu i biološkoj raznolikosti potrebnoj za našu opskrbu hranom. Svaki dio prehrambenog sustava utječe na raspoloživost i dostupnost različitih hranjivih tvari, a time i na sposobnost potrošača da izaberu zdravu prehranu.