Jučer-danas-sutra
ŽUPANIJSKI VOLONTERSKI CENTAR – KrEdA
Ispišimo čaroliju Božića
objavljeno: 21. prosinca 2020.

Učitelji i učenici Virovitičko-podravske županije uključili su se u inicijativu Županijskog volonterskog centra – KrEdA s ciljem poticanja međugeneracijske solidarnosti. Cilj je akcije pod nazivom „ISPIŠIMO ČAROLIJU BOŽIĆA” potaknuti međugeneracijsku solidarnost tijekom adventa, a glavna je ideja da djeca lokalnih osnovnih škola pišu pisma korisnicima domova za starije i nemoćne osobe te im na taj način uljepšaju predblagdansko vrijeme. S obzirom na to da trenutno živimo u novonastalim okolnostima, akcija je tim više vrijedna hvale. 

Inicijativi su se priključili učenici i učitelji Osnovne škole Suhopolje – učitelji Tomislav Bišćan i Sanela Vidović, iz Područne škole Cabuna učiteljice Marijana Bijuk  i Ivana Kolomaz,  Područne škole Levinovac učiteljice Vanja Lukšec i Adriana Marinović, Mirta Šuster i Mirela Marušić, učiteljice Katoličke osnovne škole u Virovitici, iz Osnovne škole Eugena Kumičića u Slatini učiteljica Marijana Toplak, iz Područne škole Okrugljača učiteljica Monika Ružić te učiteljice Područne škole Bušetina Martina Medvecki i Marija Jurković. Učenici su uz motivaciju svojih učitelja izradili i poslali više od stotinu čestitki i pisama na nekoliko adresa domova za starije i nemoćne na području naše županije. Svako je dijete dobilo ime osobe kojoj upućuje čestitku tako da nitko nije bio izostavljen. Učiteljica Jurković i njezini prvašići snimili su i videočestitku koju će, također, dostaviti u sve uključene domove. Volonteri Volonterskog kluba škole Eugena Kumičića svojim su četitkama dodali i paketiće kolača i prirodnih sapuna izradivši ih s nastavnicom kemije  Rajkom Avirović-Gaćom.

„Djeca su oduševljeno prihvatila ideju i svim srcem se dali na pisanje pisama i čestitki. Nadaju se i pokojem pisanom odgovoru baka i djedova kojima su pisali. Najmlađima je ovo bio i prvi susret s adresiranjem pisama i poštanskim sandučićem.“ – komentirala je učiteljica Ružić.

Volonterka Centra Marina Bulat, učiteljica razredne nastave, oblikovala je pripremu za nastavu kako bi učitelji i nastavnici imali i kvalitetan materijal za rad (u smislu građanskog odgoja , ali i educiranja učenika u poštanskom prometu, pismima, pisanju adresa i sl.).

Volonterka Centra Ivona Bišćan kontaktirala je Hrvatsku poštu kako bi ova akcija dobila podršku. Hrvatska je pošta donirala markice za sve pošiljke.

„Ovu je ideju potakla činjenica da ove godine svi živimo u posebnim okolnostima, a kriza, koja je pogodila cijeli svijet, vjerojatno je najveći utjecaj imala na najranjivije skupine društva. Potaknuti time, odlučili smo podržati ideju i pokrenuti inicijativu te probuditi međugeneracijsku solidarnost, povezati različite generacije, motivirati djecu na male znakove ljubavi i pažnje prema osobama treće životne dobi, ali i unijeti radost u predblagdansko vrijeme. Zahvalni smo svim školama i učiteljima, a posebno učenicima, koji su se uključili u inicijativu.  Pokazali smo još jednom da se i u maloj sredini uz nekoliko velikih entuzijasta mogu stvarati  lijepe promjene i uljepšati život cijeloj lokalnoj zajednici. Djeca su obogaćena osjećajem da su nekoga razveselili i učinili dobro djelo, a ne sumnjamo da će i štićenici domova biti oduševljeni izenenađenjem koje su im pripremili.  Inicijativa “Ispišimo čaroliju Božića” još je jedna u nizu kojom pozivamo sve na međusobnu solidarnost, empatiju i pomaganje.“ –  pojasnila je za Školski portal Anja Fosić, mag.cult., voditeljica Županijskog volonterskog centra.