Jučer-danas-sutra
KROZ ERASMUSOV PROJEKT „EUROPE THROUGH THE LINES OF LITERATURE“
Ivana Brlić Mažuranić postaje ambasadorica turizma
objavljeno: 10. veljače 2016.

■ CILJ PROJEKTA je upoznavanje lokacija vezanih uz životopis odabranog književnog autora, a konačni produkt je izrada digitalnog turističkog vodiča koji će promicati turizam svake zemlje sudionice.

■ SUDJELUJUĆI U PROJEKTU učenici će upoznati književnike i djela svih zemalja koje sudjeluju, ugostit će vršnjake, biti njihovi domaćini i turistički vodiči tjedan dana, a i sami će biti gosti u zemljama koje sudjeluju u projektu.

■ TIJEKOM DVIJE GODINE trajanja projekta učenici će razvijati digitalne kompetencije  (obrada fotografije, izrada digitalnih materijala, programiranje računalnih igrica, korištenje mnoštva web 2.0 alata …), kompetencije na materinjem i stranom jeziku (engleski jezik za komunikaciju i osnove jezika svih zemalja u projektu), socijalne kompetencije (odnos s vršnjacima, suradnja) te istraživački rad u paru, grupi i individualno. Taj način učenja učenicima je vrlo zanimljiv i pruža im nebrojene mogućnosti usavršavanja.

■ ODABRALI SMO Ivanu Brlić Mažuranić jer je ona svojim vrijednim književnim djelima, zanimljivim životom i obiteljskim naslijeđem najbolji odabir za ambasadora hrvatske književnosti.

■ HRVATSKA JE PRVI DOMAĆIN, od 15. do 19. veljače 2016. Zadatak učenika svih zemalja je odabrati jednu od Ivaninih priča iz davnina, obraditi ju na način koji žele te prezentirati radove za vrijeme zajedničkog susreta u Zagrebu. Mi kao domaćini odabrali smo Šumu Striborovu jer smo vezani uz nju (prošle godine Dan škole obilježili smo predstavom Šuma Striborova u kojoj su sudjelovali učenici od 1. do 8. razreda). Osim priča, koje je svaka zemlja odabrala, učenici su se upoznali i sa životopisom Ivane Brlić Mažuranić. Saznali su da je vješto gađala puškom, da je s ocem proučavala zvijezde, da je njena obitelj imala ljetnikovac u Vrapču u blizini naše škole.

■ GOSTI ĆE U HRVATSKOJ POSJETITI Zagreb, u kojem je književnica živjela, Ivanin rodni grad Ogulin te Slavonski Brod, u kojem je provela veći dio života. Učenici trebaju prepoznati gradove i povezati ih s Ivaninim životom. Na svakoj lokaciji snimat će materijale koje će poslije staviti u digitalni turistički vodič.

Poslije završetka projekta predstavit ćemo konačan produkt, digitalni turistički vodič, turističkim zajednicama gradova koje smo posjetili te Hrvatskoj turističkoj zajednici.

U PROJEKTU SUDJELUJU : Ana Budojević, Martina Štefanović, Ivana Boroša, Kristina Ivošević i Andrea Škribulja Horvat

■ WEB projekta: http://erasmusproject6.wix.com/project

■ FACEBOOK stranica projekta: https://www.facebook.com/europethroughliterature