Jučer-danas-sutra
SVE PRISUTNIJA BOLEST
Kad je učitelj depresivan
objavljeno: 27. studenoga 2018.

… teško se suočavati s izazovima, razviti probleme u ponašanju ili postati depresivna.

Ali majke i očevi nisu jedine odrasle osobe koje provode mnogo vremena s djecom. Što kad su učitelji male djece depresivni? To je upravo ono što je Lieny JEON, istraživačica sa Sveučilišta Ohio State, odlučila istražiti. U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Consulting and Clinical Psychology, Lieny Jeon i njezini suradnici otkrili su da su problemi u ponašanju učestaliji kod trogodišnjaka čiji su odgojitelji koji su priznali svoja depresivna raspoloženja. Ti problemi uključuju nepažnju, agresiju, emotivne reakcije i simptome tjeskobe i depresije.

Autori studije upozoravaju na nekoliko mogućih objašnjenja povezanosti depresije pedagoga i problema u ponašanju.

Depresivni učitelji stvaraju „nezdravo okružje u učionici”, primijetila je Jeon. Ranije studije pokazuju da depresivni učitelji manje komuniciraju s djecom i manje su osjećajni u svojoj interakciji s njima.

U učionici s depresivnim učiteljem djeca su slabije nadgledana i njihovim se ponašanjem slabije upravlja. Učenici depresivnih učitelja također mogu oponašati ponašanje svog učitelja, njihovu potištenost, usvojiti negativan obrazac razmišljanja i suočavanja s problemima.

Poučavanje može biti stresno, emocionalno zahtjevno, a ipak „premalo se ulaže u zaštitu dobrobiti učitelja”, napominje Jeon. Osposobljavanje učitelja uključuje upravljanje ponašanjem učenika i suočavanjem s problemima u njihovu ponašanju, ali vrlo rijetko nudi osvrt na ranjivost samih učitelja. „Toliko smo opsjednuti rezultatima učenika da zaboravljamo osvrnuti se na potrebe učitelja”, rekla je Jeon. „Ali ove su dvije skupine neraskidivo povezane.” Jeon i njezin tim procjenjuju da je najmanje deset posto odgojitelja depresivno.

Jana FERGUSON, koja vodi Provider’s Playground, online skupinu za podršku odgojiteljima, kaže da je među njima izgaranje učestalo. Ona priznaje da raspoloženje odgojitelja utječe na kvalitetu iskustva djeteta.

„O djeci će se, unatoč svemu, i dalje voditi briga, ali ako ste depresivni i iscrpljeni, manje je vjerojatno da ćete provoditi zabavne aktivnosti, prije ćete staviti DVD i dati im da gledaju film ili ih pustiti da se slobodno igraju cijeli dan. Odradit ćete minimum, nećete uložiti sebe u svoj posao. Uočila sam da se djeca definitivno ponašaju bolje kad sam i ja dobro raspoložena.”

Deborah KIPPS-VAUGHAN, pomoćnica na odsjeku za psihologiju na Sveučilištu James Madison u Virginiji, kaže da su izgaranje i depresija učestali i među učiteljima starije djece. „Prije nego što sam se zaposlila na sveučilištu, radila sam kao psiholog u školi i vrlo me je zabrinjavala visoka razina stresa koju sam uočila među učiteljima”, kaže. „Iz istraživanja znamo da je stres učitelja povezan sa slabijim akademskim rezultatima i porastom neprimjerenog ponašanja među učenicima.”

Kipps-Vaughan je razvila „program wellness-menadžmenta” za učitelje koji želi uvesti u škole u Virginiji. Program je usmjeren na napredak učitelja u rješavanju problema, upravljanje vremenom, poboljšanje komunikacije i aktivnosti za jačanje tima. Također pomaže preoblikovati reakciju učitelja na stres kako bi se mogli s njime nositi na zdraviji način. Najveći je problem natjerati učitelje da se pojave na radionici. „Učitelji mi kažu da nemaju vremena posvetiti se svom mentalnom zdravlju. Pomisao na još jednu obvezu u već prepunom rasporedu uzrokuje im dodatan stres.”

„Depresija i drugi emocionalni problemi nisu krivnja učitelja”, naglašava Jeon. „Učitelji trebaju podršku, a školska administracija i roditelji mogu se pobrinuti da ju i dobiju.”

  • Jeste li se kao roditelj sreli s depresivnim učiteljem? Kao učitelj, što mislite koliko je depresija zastupljena u vašoj profesiji? Što je po vašemu mišljenju potrebno učiniti kako bi se spriječila ili liječila depresija među učiteljima?

………………

NAPOMENA

  • The New York Times – njujorške novine globalnog utjecaja i čitateljstva.
  • Izvor: parenting.blogs.nytimes.com
  • Photo by Nik Shuliahin on Unsplash