Jučer-danas-sutra
ŠUMARSKO-DRVODJELJSKA ŠKOLA KARLOVAC
Dobili TV studio za snimanje vremenskih prognoza
objavljeno: 29. travnja 2022.
Na slici Tomislav Kozarić, Martina Furdek-Hajdin, Filip Trezner i Daniel Peris. [ Fotografija: HINA | Mladen VOLARIĆ ]

Karlovačka Šumarsko-drvodjeljska škola, jedina u Hrvatskoj koja školuje meteorološke tehničare, otvorila je meteorološki TV studio kojem je cilj, rekao je ravnatelj te škole Daniel Peris, snimanje prognoza i popularizacija zanimanja meteorološkog motritelja.

Školski TV studio tvrtke Izvan fokusa i Aviteh opremile su kamerom, green screen platnom, rasvjetom, mikrofonima, računalom i programima te virtualnim i vizualnim elementima za slaganje prognoze. Direktor tvrtke Izvan fokusa Filip Trezner, bivši učenik meteorološkog smjera, smatra da je studio učenicima važan za vježbanje prezentacijskih vještina.

Snimljene prognoze i drugi sadržaji bit će objavljivani na Youtube kanalu te škole i na društvenim mrežama.

Meteorolog Tomislav Kozarić nazvao je školski TV studio „revolucionarnim“ te je u ime Državnoga hidrometeorološkog zavoda i HRT-a poručio da će on „sigurno unaprijediti školovanje učenika, pobuditi interes dijela njih da ostanu u struci, a dio i da na PMF-u studiraju meteorologiju“.

„Meteoroloških tehničara nedostaje, trebamo ih“, rekao je Kozarić.

Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je da je u vrijeme evidentnih klimatskih promjena vrlo važno da se mladi školuju u području prirodnih znanosti kako bi se odgovorilo na izazove koji su pred nama, te je poželjela da učenici osmih razreda osnovne škole i njihovi roditelji prepoznaju važnost školovanja u toj školi, pa i na smjeru meteorološki tehničar.

U izjavi za novinare Kozarić je rekao da se premalo učenika javlja na taj smjer i da prijeti njegovo zatvaranje, što bi bila šteta jer se samo uz kvalitetnu pokrivenost podataka dolazi do kvalitetne vremenske prognoze, bez koje svi možemo imati štetu.

„Mjerenje i motrenje mora biti po određenim pravilima Svjetske meteorološke organizacije i ako se ono radi s dobrim instrumentima i pravovremeno, onda su podatci korisni i za praćenje klime i za računalne modele za kreiranje vremenske prognoze“, rekao je Kozarić pokazujući meteorološku postaju Šumarske škole. [ HINA ]