Jučer-danas-sutra
LEGO PREDSTAVIO NOVOST
Kockice s Brailleevim pismom za djecu
objavljeno: 26. lipnja 2019.

Ovu je ideju prvotno predložila Danska udruga slijepih 2011., a zatim se za nju 2017. zainteresirala Zaklada za slijepe Dorina Nowill u Brazilu te je kasnije razvijena u suradnji s udrugama slijepih u Danskoj, Brazilu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Norveškoj.

  • Zašto sada?

Philippe CHAZAL iz Europske unije slijepih navodi popularnost slušnih knjiga i računalnih programa zbog kojega sve manje djece uči čitati Brailleevo pismo”.

„Čvrsto vjerujemo da Legove Brailleeve kockice mogu pomoći potaknuti interes za učenje Brailleeva pisma”, rekao je Chazal. U SAD-u samo 10 posto slijepe djece uči čitati Brailleevo pismo, iako su prema Chazalu „korisnici Braillea često samostalniji, imaju višu razinu obrazovanja te bolje prilike za zapošljavanje”.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da 19 milijuna djece diljem svijeta ima oštećen vid, od čega je 1,4 milijuna trajno slijepih. Statistike pokazuju da je u Europi oko tri četvrtine odraslih s oštećenim vidom nezaposleno, u usporedbi s 53 posto odraslih s općim poteškoćama.

Legove Brailleeve kockice bit će potpuno kompatibilne s Legovim izdanjem System in Play i koristit će se istim brojem klinova za individualna slova i brojeve u Brailleevoj abecedi.

Kockice nisu namijenjene samo onima koji uče Brailleevo pismo. Za učitelje i djecu koja nemaju poteškoća s vidom ove kockice također imaju otisnuto slovo ili simbol, stoga se svi mogu uključiti u igru i uživati u njima.

Komplet sadrži oko 250 Brailleevih kockica koje obuhvaćaju cijelu abecedu, brojke od 0 do 9 i matematičke simbole.

Proizvod se trenutačno testira na raznim jezicima: danskom, norveškom, engleskom i portugalskom, a njemačko, španjolsko i francusko ispitivanje počet će krajem godine.

Zadnji Legov Brailleev set bit će u prodaji 2020. i bit će besplatno distribuiran institucijama u Legovim partnerskim mrežama.

……………

NAPOMENA:

  • Design Milk je online časopis posvećen modernom dizajnu. Nudi novosti iz svijeta umjetnosti, arhitekture, unutarnjeg dizajna, namještaja, mode i tehnologije.
  • Izvor: design-milk.com