Jučer-danas-sutra
ODRŽAN JE 26. LIDRANO
LiDraNo 2017. – festival kreativnosti, mašte i talenata
objavljeno: 5. travnja 2017.

Agencija za odgoj i obrazovanje okupila je najuspješnije i najtalentiranije učenike osnovnih i srednjih škola i njihove mentore, iz svih hrvatskih županija, koji su zaokupljeni jezikom, poezijom i prozom, koji istraživački i kritički pišu novinarske radove, ozbiljno i radosno glume, ambiciozno rade školske listove i radioemisije.

LiDraNo je još jedanput potvrdio da je festival kreativnosti, mašte i talenata, mjesto susreta učenika iz cijele Hrvatske, učenja i razmjene iskustava te prekrasnih druženja.

Djeca i mladi ljudi svojim su nam pjesmama i pričama, novinarskim radovima, dramskim predstavama i nastupima dočarali kako vide svijet i suvremenost, pokazali su da ih zanima društvena i socijalna tematika i da uživaju baviti se jezikom, čitati i pisati, glumiti i nastupati. Pritom su iskazali svoju maštovitost i kreativnost te pokazali zavidnu razinu zrelosti i kritičkog promišljanja.

  • Na ovogodišnjem LiDraNu predstavilo se više od 500 učenika osnovnih i srednjih škola.

Prikazano je 35 dramskih predstava školskih dramskih skupina, veseli što su ove godine na državnu smotru pozvane dvije školske predstave učenika prvih razreda osnovne škole iz Pule i Dubrovnika. Pojedinačnim scenskim nastupom predstavilo se 77 učenika.

U literarnom izrazu svoje pjesme i priče pročitalo je 45 učenika. Novinarski izraz bio je zastupljen u tri izraza: školskim listovima, radijskim emisijama i novinarskim radovima.

Na LiDraNu je predstavljeno 25 školskih listova, 16 radioemisija i 25 novinarskih radova.

Za uspjeh učenika velike zasluge imaju njihovi mentori učitelji i nastavnici.

U Primošten je pozvano 223 učitelja i nastavnika kojima je dolazak na LiDraNo nagrada za trud i rad koji ulažu u radu s učenicima, ali i prilika za dodatno stručno usavršavaju. Stručne razgovore i okrugle stolove s mentorima i učenicima održali su članovi prosudbenih povjerenstava pisci, novinari i urednici novina, glumci i redatelji, dramski pedagozi i radijski novinari. Među njima je i Mario Kovač, predsjednik državnog povjerenstva Smotre, koji već godinama sudjeluje na LiDraNu, za kojeg kaže da vraća vjeru u mlade ljude, njihove potencijale i talente. – Lijepo mi je vidjeti buduće kolege, buduću publiku. Lijepo je vidjeti mlade koji, kao i njihovi učitelji i mentori, svoje slobodno vrijeme koriste za bavljenje jezikom, čitanje, književnost i novinarstvo. Ovo je izuzetne prilika da vide čime se bave njihovi vršnjaci širom lijepe naše i uspostave kontakte – rekao je na svečanosti otvaranja LiDraNa Mario Kovač. Ima jako puno djece koji promišljaju puno ozbiljnije nego neki odrasli o svijetu oko nas, a pritom su i maštoviti, naglasio je Kovač.

Sudionike smotre pozdravila je i Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je izrazila zadovoljstvo da sudjeluje na festivalu kreativnosti i talenata i da može pozdraviti mlade i kreativne učenike, autore. – Smatram da je u našem odgojno-obrazovnom sustavu ovakav način izražavanja kreativnosti i talenata hvalevrijedan i da ga svi zajedno moramo poticati i razvijati – poručila je Jadranka Žarković-Pečenković.

Cilj smotre LiDraNo je razvijati i poticati učeničko literarno, dramsko-scensko i novinarsko stvaralaštvo njegujući hrvatski jezik, otkrivati, pratiti i poticati učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnost te biti podrška učiteljima i nastavnicima u izvannastavnome stručnom radu s učenicima.

Agencija Agencija za odgoj i obrazovanje zahvaljuje svima koji su pomogli u pripremi i ostvarenju Smotre LiDraNo 2017. – Osnovnoj školi Brodarica i ravnatelju Emilu Božikovu; Tehničkoj školi Šibenik i ravnatelju Josipu Belamariću. Posebnu zahvalu dugujemo LiDraNovcima u Agenciji za odgoj i obrazovanje: Mireli Barbaroša-Šikić, Sandri Čelan-Bujas, Marijani Češi, Snježani Lončar, Mici Mladineo Desnica, Antoneli Nižetić-Capković, Sandri Skopančić, Mandici Vrbanović, koje su „bile tu”, i s voljom i veseljem pomagale kad je bilo najpotrebnije. I na kraju, zahvaljujemo Emici Calogjera Rogić i ŠKOLSKOJ KNJIZI uz čiju je potporu zbornik objavljen.  [ IZ DRUGIH IZVORA | azoo.hr