Jučer-danas-sutra
OSNOVNA ŠKOLA JELKOVEC
Mali novinari u posjetu udruzi Don Kihot
objavljeno: 23. lipnja 2022.
Fotografija: Marija Čorak

Mali novinari 2. a razreda Osnovne škole Jelkovec posjetili su Don Kihot, udrugu za terapije pomoću konja i (re)habilitaciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, u Dobrodolu. Razgovarali su s predsjednicom Maritom Mučić.

Mali novinari: Čime se bavi Udruga?

Marita: Udruga Don Kihot primarno se bavi intervencijama pomoću konja i (re)habilitacijom djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom već više od desetljeća. Djeluje na području Grada Zagreba i okolice te trenutačno ima više od 80 redovnih jahača koji jašu na tjednoj bazi čime godišnje imamo preko 2000 odjahanih termina terapija pomoću konja, hipoterapije i aktivnosti pomoću konja za djecu s teškoćama u razvoju i djecu tipičnog razvoja. Nudimo i pregršt usluga za cijelu lokalnu zajednicu. Njima pridajemo jednaku važnost, te tako provodimo redovite zabavno-edukativne radionice za djecu, dnevne kampove za djecu (naziva Donkihotovska proljetna i jesenska škola) i događaje za djecu i odrasle (Ples s konjima, Pozdrav proljeću, Western dan, Proljetna bajka, Božićna bajka…) gdje se djeca upoznaju s ovom veličanstvenom životinjom i uživaju u igri na otvorenom.

Mali novinari: Kakve planove ima Udruga u budućnosti?

Marita: Udruga je u prvom desetljeću postojanja postigla mnogo u području pomoći djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, u promicanju cjelokupnog područja te u pružanju odličnog mjesta za igru i druženje za djecu u svojoj lokalnoj zajednici. Udruga ima slične ciljeve i viziju u budućnosti, ali na puno većoj razini. U planu nam je tijekom nekoliko sljedećih godina osnovati Centar za intervencije pomoću konja za sve dobne skupine i edukaciju novih terapeuta i instruktora uz još bolju i kvalitetniju suradnju s institucijama visokog obrazovanja te centar za rekreaciju i druženje koji će tokom cijele godine pružati bogat sadržaj za djecu u našoj lokalnoj zajednici. Udruga je započela i prikupljanje sredstava za izgradnju novog imanja.

Mali novinari: Koje su ostale djelatnosti Udruge?

Marita: Udruga broji 10 članova, više od 50 redovitih volontera te 300-tinjak pridruženih članova koji osiguravaju da se cijela ideja Udruge održi. Na imanju se nalazi 8 konja od kojih su svi radni terapijski konji te sudjeluju u svim programima. Primarno se bavimo terapijama pomoću konja, no nudimo i pregršt usluga za cijelu lokalnu zajednicu u Sesvetama i Gradu Zagrebu. Provodimo redovite zabavno-edukativne radionice za djecu, dnevne kampove za djecu (naziva Donkihotovska proljetna i jesenska škola), događaje za djecu i odrasle (Ples s konjima, Pozdrav proljeću, Western dan, Proljetna bajka, Helloween program: Ukleta Štala, Božićna bajka,..), na koje su uvijek pozvani svi zainteresirani. Osiguravamo i dva dana u tjednu kad je Udruga otvorena za javnost da djeca i odrasli mogu probati jahati konja, igrati se na našem igralištu, družiti se s našim domaćim životinjama (kunići, poni, konji, vijetnamsko prase, koze, mačke i psi te golubovi) i popiti čaj ili kavu u malom članskom kafiću. Udruga redovito prijavljuje i provodi projekte na razini Grada Zagreba („Na leđima konja kroz prirodne znanosti”, „Male kacige za veliki napredak”,  „Eko – rođendani”… ), ali je i često bila suradnik na većim EU projektima („Doprinos boljitku rane intervencije putem društveno korisnog učenja u Gradu Zagrebu i Brodsko-Posavskoj županiji – DOBRO”, 2018./2019.). Ove godine Udruga Don Kihot planira prijaviti brojne druge projekte na lokalnoj i nacionalnoj razini te u programe, kao i do sada, uključiti brojne osnovne i srednje škole, centre za odgoj i obrazovanje te svoju lokalnu zajednicu.  

Mali novinari: Postoji li mogućnost volontiranja u Udruzi?

Marita: Udruga uvijek traži pomoć volontera koji su neophodni za održavanje cijele priče i volonteri su uvijek dobrodošli. No, biti volonter može biti samo odgovorna osoba s voljom da pomogne. Od naših volontera osim dobre volje tražimo točnost i odgovornost. Volontere primamo od 15 godina starosti, a gornjeg ograničenja dobi nema. Mlađi od 15 godina također mogu volontirati, ali uz pratnju odrasle osobe. Volonteri pomažu u brizi o konjima i drugim životinjama, čišćenju i održavanju imanja te u radu s djecom i u terapijama pomoću konja. Posla ima za svakoga po nešto!

Mali novinari: Kako možemo pomoći Udruzi?

Marita: Pomoći možete volontiranjem u Udruzi, općenitom ili direktnom donacijom za novo imanje, dolaskom na imanje i uživanjem u sladoledu i jahanju (sva zarada ide Udruzi) i proslavom rođendana na našem imanju (također sva sredstva idu u održavanje konja i imanja).

DONIRATI MOŽETE NA:  Udruga za terapije pomoću konja i (re)habilitaciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

IBAN: HR8723400091110409752
(Privredna banka Zagreb)

Odgovorna osoba: Marita Mučić

Kontakt broj telefona: 097 713 1719

Web stranica: www.donkihot.hr

Mail: donkihot@donkihot.hr

■ Piše: Irina Vitez, učiteljica razredne nastave | OŠ Jelkovec ■