Jučer-danas-sutra
NACIONALNO BLAGO NA JEDNOM MJESTU
Muzej američkih pisaca je novi književni raj
objavljeno: 23. svibnja 2017.

…pridružila se Rosellen BROWN, autorica knjige Knjiga ispod jastuka Core Fry (eng. Cora Fry’s Pillow Book), na konferenciji za novinare pri otvaranju muzeja u Chicagu.

“Mi još utvrđujemo kako to izgleda pisac, posebno američki pisac“, komentar Anne Castillo sažima bit i srce Muzeja američkih pisaca. Dok imamo običaj razmišljati o literaturi kao gotovom proizvodu, papiru i tinti koji su uredno spojeni, ovaj muzej posvećen je naporima pisanja i životima onih koji ih proživljavaju. RosellenBrown objašnjava; „Mi pišemo priče i nadamo se da će ih ljudi čitati, a možda biti i inspirirani da napišu vlastitu.“

Ideja za muzej, prvi te vrste u Americi, došla je iz spoznaje da su mnogi muzeji autora premaleni, nepoznati i razasuti diljem zemlje. Muzej američkih književnika želi skupiti povijest američkih pisaca na jedno mjesto koje se lako može naći i doživjeti kao nacionalno blago. Odbor Muzeja američkih književnika je od nekadašnjih malih muzeja napravio podružnicu glavnog Muzeja američkih književnika u Chicagu. Posjetitelji odmah na ulazu dobiju kartu Sjedinjenih Država s označenim lokacijama na kojima je 65 zasebnih podružnica muzeja književnika, a posjetitelji mogu uzeti besplatni bookmark na kojem se mogu naći informacije o svakoj. Nekoliko redova držača bookmarka demonstriraju odlučnost muzeja da gradi povezanost naroda s muzejima američkih književnika.

Rezultat tih ideja i napora uistinu je impresivan. Iako zauzima samo jedan kat (s nadom da će se širiti), Muzej američkih književnika nudi toliko sadržaja da može lako navesti ljude na to da mu se vrate. Bogatstvo informacija jedva se može apsorbirati u jednom izletu, interaktivni eksponati mogli bi vas satima zabavljati, a emocionalni efekt digitalnog “slapa riječi” željet ćete ponovno doživjeti.

Iza prvog ugla je hodnik s ekranima na dodir ugrađenima u zid ukrašen vedrim bojama. Tu je i red stolova koji su zapravo interaktivne igre, digitalna verzija magnetne poezije i stupaca poznatih prvih rečenica koje se mogu okrenuti da bi se vidio njihov izvor. Na kraju hodnika je stol opremljen pisaćim strojevima, olovkama i gomilom praznog papira. Posjetitelji se potiču da napišu vlastitu priču ili slijede upute koje svakog dana smišljaju zaposlenici, a zatim svoj uradak objese na zid.

Dvije prostorije rezervirane su za mijenjanje izložaka. U prvoj je trenutačno mala, ali prelijepa izložba o Jacku KEROUACU i generaciji beatnika. Imaju čak i originalnu rolu koju je Kerouac koristio za svoj zadnji nacrt za roman Na cesti (eng. On the road).

Druga prostorija trenutačno ugošćuje Palm: All awake in darkness (Palma: Sve budno u tami). Ta suvremena instalacija inspirirana je životom i djelom pjesnika W. S. MERWINA, koji je 1970. godine osvojio Pulitzerovu nagradu za zbirku poezije Nosač ljestvi (eng. The Carrier of Ladders). Duga prostorija ispunjena je tropskim raslinjem kako bi replicirala Merwinov vlastiti vrt na Havajima i odala počast njegovoj posvećenosti prirodi. Originalni videouradak umjetničkog dvojca SAYLER/MORRIS prikazuje se na jednom zidu, dok slušalice koje vise po biljkama nude poeziju ekološke tematike raznih autora. Izložba kulminira prilikom da posjetitelj napiše vlastitu pjesmu i baci je u koš. Nakon izložbe pjesme postaju kompost koji će se koristiti za Merwinov vrt, što je praksa koju je sam Merwin upražnjavao pismima svojih prijatelja i obožavatelja. Ta je izložba postavljena u najtiši dio muzeja tako da je doživljaj zapanjujuće i snažno intiman.

Najprostraniji dio muzeja je koridor zvan „Nacija pisaca Johna i Cathie ESTEY“, ispunjen informacijama i sadržajima dovoljnima za višesatnu zabavu. Jedan zid je od poda do stropa ispunjen vremenskom linijom povijesti Amerike i njenih 100 pisaca upotpunjen biografskim i kulturnim informacijama za poboljšanje razumijevanja posjetitelja. Prekoputa je zid s panelima zvanima „Police za iznenađenje“. Paneli koji obogaćuju svaki naslov otvaraju se i otkrivaju mogućnost dodatnog iskustva kao što su video, zvuk ili čak miris.

Pažnja koju Muzej američkih pisaca posvećuje raznolikosti je osvježavajuće jasna. Žene, afroamerikanci i književnici LGBT populacije jednako su prisutni kao i tradicionalni, poznati bijeli pisci. Golemi portret Octavije BUTLER jedan je od prvih izložaka na koji posjetitelji nailaze, a djela manjina prezentirana su u punom kontekstu njihovog vremena.

Muzej američkih pisaca službeno je otvorio svoja vrata 16. svibnja 2017. na Aveniji Michigan. Programi za svibanj i lipanj već su spremni, uključujući besplatne priče i intenzivne radionice. Ulaz za odrasle je 12, a za djecu 8 dolara.

………………

NAPOMENA:

  • Book Riot – stranica posvećena ideji da pisanje o knjigama i čitanju treba biti jednako raznoliko kao i same knjige i čitatelji. Jednako lijep kao knjige je samo razgovor o knjigama.
  • Izvor: bookriot.com