Jučer-danas-sutra
ONLINE COMPUTER LIBRARY CENTER IZ OHIJA : OBJAVILI POPIS NAJČITANIJIH KNJIGA U KNJIŽNICAMA DILJEM SVIJETA
Najčitanija knjiga „Don Quijote“
objavljeno: 11. travnja 2019.

Na prvom je mjestu nedodirljivi borac protiv vjetrenjača, bistri vitez od Manche, Don Quijote, čiju je sudbinu davne 1605. ispisao španjolski pisac Miguel de Cervantes. Slijede ga drugi dobro poznati klasici, djela Marka Twaina, Jane Austen, Emily i Charlotte Brontë te Charlesa Dickensa.

– Naravno da su na popisu najčitanijih knjiga klasici. To odražava prevladavajuća kulturološka gledišta o kanonu i njegovu formiranju. Knjižničari su toga svjesni i traže načine da očuvaju i one zanemarene, manjinske i marginalizirane perspektive – kaže Skip Prichard, predsjednik organizacije OCLC.

Nakon Don Quijotea tako slijedi Alisa u Zemlji čudesa Lewisa Carolla, potom dva djela Marka Twaina, Pustolovine Huckleberryja Finna iz 1884. te Pustolovine Toma Sawyera iz 1876. Na petom je mjestu također pustolovni roman, ovaj put škotskoga književnika Roberta Louisa Stevensona, Otok s blagom iz 1883. Na popisu su potom tri autorice: Jane Austen s romanom Ponos i predrasude, koji je kultna britanska spisateljica objavila 1813. potpisavši se samo kao „autor Razuma i osjećaja” (prethodnog romana iz 1811., objavljenog anonimno, odnosno u potpisu Dame) te sestre Brontë, Emily s Orkanskim visovima, objavljenima 1847., i Charlotte s Jane Eyre, objavljenom iste godine.

Na popisu je, dakako, i Charles Dickens, s nekoliko svojih knjiga, od kojih je najčitanija (13. mjesto) Božićna priča. Zločin i kazna ruskoga klasika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog na 22. je mjestu, Rat i mir Lava Tolstoja na 28., a Ana Karenjina na 38. mjestu. Od ostalih dobro poznatih klasika najpopularniji je Moby Dick Hermana Melvillea na visokome, devetom mjestu, zatim Grimizno slovo, kanonski roman američkoga književnika Nathaniela Hawthornea, na 10. mjestu te Guliverova putovanja Jonathana Swifta na 11. mjestu. Hawthorneova Kuća sa sedam zabata također je na popisu, a najnoviji je naslov među stotinu najčitanijih knjiga diljem svijeta Da Vincijev kod Dana Browna iz 2003. godine na 88. mjestu.

OCLC je inače svjetska neprofitna organizacija osnovana 1967. na inicijativu profesora sa Sveučilišta u Ohiju (SAD). Svrha je bila izgraditi sustav utemeljen na računalnoj mreži koja bi obuhvatila sve knjižnične podatke s navedenog sveučilišta, no s vremenom je počela objedinjavati i građu drugih knjižnica u SAD-u i svijetu. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Oclc.org  ]