Jučer-danas-sutra
AŽURIRANE SU I IMAJU OCJENU 4+
Obrazovne aplikacije za androide namijenjene učenicima s posebnim potrebama
objavljeno: 19. veljače 2020.

Uključili smo samo aplikacije koje imaju ocjenu 4+ i koje su ažurirane ove godine.

■  LetMeTalk: Free AAC Talker

Besplatna aplikacija koja podržava komunikaciju u svim područjima života. LetMeTalk omogućava vam da smisleno poredate slike kako biste pročitali niz fotografija kao rečenicu. Redanje slika na ovakav način poznato je kao Proširena odnosno Alternativna komunikacija.

■  Speech Assistant 

Speech assistant medicinska je aplikacija namijenjena ljudima s govornim teškoćama, koje mogu biti posljedica afazije, autizma, moždanog udara, oštećenih glasnica ili drugih problema. Pomoću ove aplikacije možete stvoriti kategorije i fraze i dodijeliti im određenu tipku. Te vam tipke zatim omogućuju stvaranje poruka koje mogu biti pokazane ili izgovorene (iz teksta u jezik). Također je moguće tipkati tekst koristeći se tipkovnicom.

■  Autism Therapy with MITA

Terapija mentalnim slikama za autizam (Mental Imagery Therapy for autism – MITA) jedinstvena je aplikacija korisna pri ranoj intervenciji za djecu s autizmom. MITA uključuje svijetle, interaktivne slagalice osmišljene za pomoć djeci naučiti kako da mentalno integriraju višestruka obilježja objekta – što dokazano vodi do velikih poboljšanja u općem učenju.

Color Blind Pal

Ova aplikacija pomaže daltonistima vidjeti boje oko njih. Ona također omogućava ljudima s normalnim vidom da vide kako je biti daltonist.

■  Google Text-to-Speech

Google Text-to-Speech omogućuje drugim aplikacijama čitanje teksta na vašem ekranu naglas. Primjerice, njome se mogu koristiti:

  • Google Play Books za čitanje naglas vaše omiljene knjige
  • Google Translate za izgovaranje prijevoda kako biste mogli čuti izgovor riječi
  • TalkBack i aplikacije za pristupačnost za izgovorene povratne informacije na vašem uređaju.

■  Magnify

Pretvorite svoj android uređaj u digitalno povećalo s ugrađenom svjetiljkom. To je odličan alat u situacijama kad trebate pročitati sitni tisak ili kad jednostavno ne želite stavljati naočale ili leće.

 OCR Instantly Pro

OCR označava Optičko prepoznavanje znakova, a radi se o tehnologiji koja pretvara sliku u tekst. Ova aplikacija uzima fotografiju i pretvara je u digitalizirani tekst koji zatim podijeliti s drugim aplikacijama poput e-maila ili SMS-a odnosno jednostavno kopirati i zalijepiti tekst gdje god želite.

■  JABTalk

JABtalk je besplatna aplikacija za komunikaciju govorom osmišljena kao pomoć u komunikaciji za djecu i odrasle koji ne mogu verbalizirati.

…………………..

NAPOMENA

  • SAD: Portal Educational Technology and Mobile Learning nudi besplatne obrazovne mrežne alate i mobilne aplikacije za učitelje i poučavatelje, a njime upravlja tim predanih učitelja iz Kanade.
  • Izvor: educatorstechnology.com