Jučer-danas-sutra
NA ONLINE KVIZU O POZNAVANJU SABORA
OŠ Luka iz Sesveta najbolja
objavljeno: 29. ožujka 2021.

Osnovne škole “Luka” iz Sesveta i “Tituš Brezovački” iz Zagreba, postigle su najbolji rezultat na online kvizu o poznavanju Hrvatskog sabora, od mogućih 90 osvojile su po 87 bodova, no pobjedu su odnijeli Sesvečani, jer su kviz riješili u kraćem vremenu. 

Sukladno Pravilima natjecanja, škole s istim brojem osvojenih bodova rangiraju se prema vremenu predaje testa, pa kako su učenici OŠ Luka kviz riješili u kraćem vremenu od učenika OŠ Tituša Brezovačkog, pobjedu su odnijeli mladi Sesvečani, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski sabor. 

Dva učenika riješila su kviz s maksimalnim brojem bodova (30). To su Patrick Šimunec iz OŠ Luka Sesvete te Bartol Belošević iz OŠ Tituš Brezovački Zagreb.

U online natjecanju, koje je održano u petak, sudjelovalo je 240 učenika iz 40 osnovnih škola diljem Hrvatske. Iz svojih informatičkih učionica, učenici su u 30 minuta morali odgovoriti na trideset pitanja o Hrvatskom saboru, njegovoj ulozi kroz povijest, znamenitim pojedincima iz povijesti saborovanja, o suvremenom Saboru od konstituiranja demokratskog višestranačkog Sabora do danas, njegovim ustavnim ovlastima, nadležnostima, djelokrugu i načinu rada te o pravima i dužnostima saborskih dužnosnika.

 Nakon 1. natjecanja za srednjoškolce sredinom ožujka, saborska Služba za građane organizirala je u petak 7. online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskog sabora za učenike osmih razreda osnovnih škola. Informatičku podršku online kviz-natjecanju osigurao je CARNet. [ HINA ]