Jučer-danas-sutra
ZAŠTO JE PISANJE TOLIKA MUKA ZA NEKU DJECU
Pametna djeca koja mrze pisati: u čemu je problem?
objavljeno: 12. studenoga 2018.

…sjetili se svih mogućih činjenica. Jedina stvar s kojom su se uvijek borili jest pisanje. Nisu željeli ništa zapisati. Zvuči li vam poznato?

To je veliki problem. Pisanje je važna vještina kojom se služimo u svim predmetima. Obično pisanje poučavamo tako da zadamo djeci da napišu riječ nekoliko puta. Mnoge predmete poučavamo tako da zadajemo djeci da ispunjavaju radnu bilježnicu kako bismo vidjeli koliko su zapamtili. Zadajemo ispite u kojima djeca pismeno odgovaraju na pitanja.

Moji su dječaci beskonačno mogli razgovarati o onome što su upamtili, ali kad bih ih zamolila da to zapišu, „smrznuli” bi se i zanemarili moj zahtjev da zapišu rečenicu ili dvije.

✿ MOJE DIJETE ODBIJA PISATI

Katkad je problem u tome što pokušavamo natjerati svoju djecu da počnu pisati kad za to zapravo nisu spremna. Od djece u dobi od četiri do šest godina zahtijevamo da bojaju i počnu pisati slova, ali djeca katkad još nisu dovoljno zrela za to.

To je posebno slučaj s dječacima. Tad je najbolje ostaviti pisanje neko vrijeme po strani i uključiti djecu u učenje koje ne zahtijeva olovku i papir. Dajte im vremena i dopustite da većinu zadataka riješe usmeno.

✿ FIZIČKI PROBLEMI S PISANJEM

Katkad je problem u tome što djeca nemaju dovoljno razvijene motoričke vještine potrebne za pisanje. To je sve češće slučaj sa sve starijom djecom s obzirom na to da tehnologije zauzimaju sve važnije mjesto u životu naše djece. Oni jednostavno ne rade iste aktivnosti kojima su se bavila djeca prijašnjih generacija, a koje razvijaju mišiće šake.

Ako sumnjate da je to slučaj, potaknite dijete na aktivnosti koje razvijaju snagu u prstima, što će mu pomoći prevladati teškoće s pisanjem.

Neka djeca s tim poteškoćama bolje pišu kemijskom olovkom nego običnom. Potrebno je manje snage kako biste ostavili trag kemijskom olovkom nego običnom.

✿ NEDOSTATAK INTERESA ZA PISANJE

Ne uživaju ni svi odrasli u pisanju. Zapravo, mnoge odrasle osobe izbjegavaju pisanje u širokom luku. Svakako ne bi željeli grijati stolicu i pisati lektiru nakon što su pročitali knjigu. Niti bi rado proveli slobodno vrijeme pišući priče i eseje o svom životu.

Pogodite što?

Vaše dijete možda nikad neće voljeti pisati. To ne znači da ne zna dobro pisati. To jednostavno nije nešto što će rado činiti. Za takvu je djecu najvažnije da ih naučimo pravilno pisati u skladu s njihovim mogućnostima.

✿ POSTOJI LI PREKID KOMUNIKACIJE IZMEĐU MOZGA I PRSTIJU?

Ako je vaše dijete naučilo pisati, ali to odbija činiti ili se mora jako potruditi da bi nešto zapisalo, možemo se zapitati je li u pitanju lijenost ili karakter. Ja sam se borila sa svojim sinovima i nisam znala hoće li ih to ikad proći.

Srećom, prije nekoliko sam godina dobila odgovore na svoja pitanja. Imala sam priliku prisustvovati radionici koju je vodila nevjerojatna žena Diane CRAFT, s magisterijem u području posebnog obrazovanja, majka koja poučava svoje dijete kod kuće. Ova je radionica održana pod nazivom „Djeca koja mrze pisati”. Morala sam prisustvovati.

✿ ZAŠTO JE PISANJE TOLIKA MUKA ZA NEKU DJECU

Diane kaže da je pisanje aktivnost u kojoj bismo trebali koristiti obje polutke našeg mozga. Kad jednom nešto naučimo, nakon šest mjeseci to bi trebalo prijeći u dio mozga za automatsko procesuiranje. Ako se djeca muče s pisanjem, često je stvar u tome da se ovaj prijelaz nije dogodio. Ta djeca i dalje razmišljaju o slovima koja oblikuju i riječima koje pišu umjesto da to bude automatski proces.

Diane je napravila usporedbu s učenjem vožnje automobila. Podsjetila nas je koliko je to bio težak zadatak kad smo tek počeli učiti voziti. Morali smo razmišljati o tome gdje nam stoji noga i kad pritisnuti koju pedalu. Morali smo se sjetiti pogledati iza sebe, oko sebe i pred sebe, prije nego što smo se prestrojili u novi trak. Trebalo je voditi računa o toliko stvari da smo morali biti potpuno usredotočeni na vožnju. Nismo u isto vrijeme mogli razgovarati i nije bilo baš zabavno. Zapravo je bilo prilično stresno i trajalo je sve dok nismo dovoljno dugo vježbali da su se svi procesi preselili u našu automatsku moždanu polutku. Tad je vožnja postala ugodna. Mogli smo razgovarati i voziti. Mogli smo pjevati uz upaljen radio. Potpuno druga pjesma. Mogli smo čak okrenuti glavu i razgledati krajolik. Vrlo opuštajuće iskustvo!

Slično se osjećaju i neka djeca kad pišu. Umjesto da pišu i razmišljaju o različitim stvarima, oni moraju svu svoju koncentraciju usmjeriti na proces pisanja. To zahtijeva golemu količinu energije i koncentracije koja im „pojede” gotovo svu snagu.

✿ KATKAD JE UZROK PROBLEMA MJEŠOVITA DOMINACIJA

Ako je vaše dijete dešnjak, njegovo će desno oko najčešće biti dominantno. Kod neke djece to nije slučaj. Jedan je od mojih sinova ljevak, ali mu je desno oko dominantno. To može stvoriti konfuziju u mozgu za vrijeme pisanja i spriječiti prijelaz procesa pisanja u automatsku polutku. Katkad je dječji mozak posložen kao za ljevoruku osobu, a dijete piše desnom rukom. To također stvara veliki stres za vrijeme pisanja.

KAKO PRIMIJETITI POSTOJI LI KOD DJECE PROBLEM U PROCESU PISANJA?

 • Ako mrze pisati ili im predugo treba da nešto napišu
 • Ako povremeno preokrenu slovo ili broj nakon sedme godine
 • Ako su dešnjaci, a slovo O pišu u smjeru kazaljke na satu
 • Ako pojedina slova formiraju s dna prema vrhu
 • Ako prepisivanje traje dugo i moraju u njega uložiti napor
 • Ako matematičke zadatke rješavaju u glavi, izbjegavajući ih zapisati
 • Ako imaju neuredan rukopis
 • Ako pričaju sjajne priče, a zapisuju vrlo malo
 • Ako imaju problema s postavljanjem matematičkih zadataka
 • Ako snažno pritišću olovku prilikom pisanja
 • Ako su tinejdžeri, a izbjegavaju pisanje pod svaku cijenu
 • Ako miješaju velika i mala slova.

Ako sumnjate da postoji nekakav prekid komunikacije između mozga i šake kod vašeg djeteta, pogledajte Dianninu stranicu, gdje ćete naći mnoštvo korisnih materijala za pomoć.

………………

NAPOMENA

 • Homeschool your boys – blog Michelle CASKEY, američke majke dvojice dječaka koje samostalno poučava kod kuće.
 • Izvor: homeschool-your-boys.com
 • Photo by Yogesh Rahamatkar on Unsplash