Jučer-danas-sutra
OŠ IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB
Početak nastave u duhu zajedništva
objavljeno: 14. listopada 2022.

Naša škola nije velika niti je mala. Svakodnevno u njoj živi i radi tristotinjak učenika. Uvijek smo se trudili tijekom godine organizirati neke zajedničke aktivnosti kako bi se potaknuo i osjetio duh zajedništva.

Ono što okuplja sve učenike i učitelje različite su priredbe za Božić i povodom obljetnica škole. Ponekad organiziramo i prodajne sajmove u kojima sudjeluju učenici, učitelji i roditelji. Znali smo jednom godišnje organizirati i akciju uređenja škole. Tada bi došli učenici i roditelji. Bojali bismo i oslikavali zidove, okopavali školski vrt, izrađivali i postavljali police i ormariće. Svi bismo zajedno i ručali u školi. To je bilo jako korisno za sve na više razina. Tako se stvaraju predivne veze između učitelja, učenika i roditelja. Razgovara se i radi u neformalnoj atmosferi, ljudi se opuštaju i međusobno upoznaju.

Ove smo se godine uključili u SHE mrežu škola koja promiče zdravlje. Zajedno s koordinatoricom Henrietom Herjavec Rubčić naš je školski tim dogovorio niz akcija kojima će se poticati i razvijati zdrav životni stil naših učenika.

Jedna je od aktivnosti zajednička jutarnja tjelovježba prije nastave. Povezali smo tu aktivnost s obilježavanjem Erasmus dana u našoj školi. Prijavili smo aktivnost pod nazivom HEALTHY PICNIC IN HEALTHY SCHOOL. Tijekom 13. i 14. listopada organizirali smo niz zanimljivih radionica.

Svi su se učenici naše škole desetak minuta prije nastave okupili na školskom igralištu. Zajedno su vježbali svi – od prvašića do osmaša.

Uživali su u zvucima glazbe, razgibavali se, istezali, zagrijavali… Bilo je prekrasno gledati kako svi vježbaju, od najmanjeg do najvećeg, zajedno sa svojim učiteljima.

Svi u istom ritmu i s osmijehom na licu. Poslije je i na nastavi bilo lako jer su svi stigli budni i spremni na izazove koji su toga dana bili pred njima.

Takve nas zajedničke aktivnosti povezuju i stvaraju lijepe uspomene. Treba nam češće početak dana u duhu zajedništva!

■  Sanela Škevin, učiteljica 2. A OŠ Ivana Gundulića, Zagreb  | Više od dvadeset godina radim u školi i nikada se nisam prestala igrati, maštati i tragati za novim idejama. Koordinatorica sam Erasmus plus projekta Wonders of water in science and nature, voditeljica projekta Vrtek u Botaničkom, voditeljica skupine Mali istraživači, a u slobodno vrijeme trkačica, slastičarka, pjevačica i spisateljica ■