Jučer-danas-sutra
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
Prijavljena 63 oštećena objekta ustanova u sustavu znanosti i obrazovanja
objavljeno: 24. ožujka 2020.

Nakon potresa koji su u nedjelju, 22. ožujka, pogodili Grad Zagreb i njegovu okolicu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je svim ustanovama u sustavu odgoja i obrazovanja [osnovne i srednje škole, visoka učilišta, institut] dopis u kojemu molimo sve ustanove da prijave oštećenja na svojim objektima.

Do danas Ministarstvu znanosti i obrazovanja javile su se

■ 23 osnovne škole,

■ 2 srednje škole,

■ 20 visokih učilišta i

■ 18 instituta.

Riječ je o različitim oštećenjima, od oštećenja kao što su pukotine na zidovima učionica, stubištu, padanje žbuke sa stropova, pucanje stakala pa do padanja crijepa, napuknuća zidova i padanja cijelog stropa.

Međutim, Ministarstvo još uvijek nema informaciju o tome je li neka osnovna ili srednja škola procijenjena neupotrebljivom. Sve ustanove čekaju pregled statičara kako bi se mogla procijeniti stvarna šteta koju će zatim prijaviti svojim osnivačima.

Za sada smo dobili povratnu informaciju od ravnatelja dvaju instituta da su njihovi prostori neupotrebljivi za nastavak rada. Riječ je o Staroslavenskom institutu i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Također nam je javljeno i da su zgrade Rektorata Sveučilišta u Zagrebu te Medicinskoga fakulteta u Zagrebu oštećene i nisu za korištenje.

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu osnovao je 12 timova koji provode pregled i procjenu oštećenja građevina u Gradu Zagrebu u sklopu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

U kontaktu smo s njima na način da razmijenimo podatke u vezi s ustanovama u sustavu Ministarstva znanosti i obrazovanja, ponajprije o stanju škola, visokih učilišta, instituta, ali i agencija u sklopu Ministarstva, kao i samog Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na zgradi Ministarstva znanosti i obrazovanja na adresi Donje Svetice postoje određena oštećenja te očekujemo pregled stručnjaka.

……………

Izvor: MZO