Jučer-danas-sutra
MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE
Priznanje i učiteljici Violeti PRANJIĆ
objavljeno: 14. listopada 2016.

Od 23 pristigle prijave iz škola iz cijele Hrvatske, nagrada za pojedince koji doprinose razvoju sustava zaštite okoliša i održivog razvoja u odgojno-obrazovnom procesu pripala je Violeti PRANJIĆ, diplomiranoj učiteljici razredne nastave iz Područne škole Gotalovo, koja pripada OŠ Gola.

Učiteljica Violeta PRANJIĆ već 15 godina radi u Područnoj školi Gotalovo. Ta mala škola u Prekodravlju poznata je širom Hrvatske po brizi za okoliš. Već 15 godina svi mještani Gotalova skupljaju stari papir, a posljednje četiri godine u samom su vrhu Hrvatske po količini skupljenog papira. U dm-ovoj akciji Zeleni korak, akciji skupljanja starog papira namijenjenoj OŠ, osvojili su brojne vrijedne nagrade kojima su opremili svoju malu školu.

U suradnji s mještanima Gotalova, ali i susjednih mjesta općine Gola, učiteljica Violeta organizirala je projekt “Biciklirajmo mi u obitelji svi” u cilju smanjenja onečišćenja zraka. Projekt je osvojio 1. mjesto u Hrvatskoj i učenici su dobili jako vrijedne nagrade. Učenici skupljaju plastične čepove i, osim što su pomogli oboljelima od limfoma, osvojili su i ulaznice za Nacionalni park Krku, kamo su išli i roditelji i učenici. Učenici skupljaju i baterije te rado od osvojenih novčanih nagrada pomažu djeci leptirima, a pomogli su i djevojčici Marijeti iz Koprivnice, kojoj je trebala pomoć za liječenje. Učenici u posljednje dvije godine, u suradnji s tvrtkom Hartmann, od kartonskih podložaka za jaja izrađuju eko-bor koji ukrase prirodnim materijalima, te tako spase barem jedno božićno drvce.

Violetini učenici su veliki „Mali kreativci“ i jako se vole kreativno izražavati. Izradili su i poslali svoj likovni rad na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i prirode, s temom Ozonko, zaštite ozonskog sloja i od 167 pristiglih radova njihov rad je bio najbolji i najkreativniji. Osvojili su nagradni izlet u Nacionalni park Krku. Njihov likovni rad im je uvršten u kalendar MZOIP-a, i to već dvije godine zaredom.

PŠ Gotalovo je velika „zelena“ škola čiji učenici, ali i njihovi roditelji, imaju veliko zeleno srce. Sve akcije vezane uz zaštitu okoliša provode pod motom: „ČUVAJMO PRIRODU, JER ONA JE NAŠ DOM!“ Još jedan moto provlači se u svim njihovim akcijama: “KAD SE MALE, i velike , RUKE SLOŽE – SVE SE MOŽE!“

Dodjela nagrada je održana u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. HAZU je, kako je rekao njen predsjednik akademik Zvonko Kusić, najviša hrvatska znanstvena, umjetnička i kulturna institucija koja je zadaća promicati najviše vrijednosti nacije te čuvati nacionalni identitet, čiji je dio i okoliš.