Jučer-danas-sutra
MEKSIKO: 2. FIRST GLOBAL CHALLENGE [1.]
Problemi s robotom, ali ne odustajemo
objavljeno: 20. kolovoza 2018.

Natjecanje se ovaj put održava u Mexico Cityju. Hrvatsku predstavljaju Leon Stjepan UROIĆ [2. razred, XV. gimnazija, Zagreb], Matej ĐUDARIĆ [2. razred, Tehnička škola Ruđer Bošković, Zagreb] i Nika CRNKOVIĆ [2. razred, V. gimnazija, Zagreb], s mentorima Borisom KRŽIĆEM i doc. dr. sc. Anom SOVIĆ KRŽIĆ. Svi su članovi Robotičko-informatičkoga kluba Križ.

Izbor ekipe obavio je Hrvatski robotički savez. Odlazak ekipe financijski su, osim Saveza [i Hrvatske zajednice tehničke kulture kao krovne organizacije], potpomogli GDi, Mi Maris, Dalekovod Projekt i Xylon.

Ovogodišnja je tema natjecanja ENERGY IMPACT, odnosno u slobodnom prijevodu Energija budućnosti. Na poligonu je nekoliko vrsta elektrana, a ekipe ih moraju napuniti pogonskim gorivom kako bi one mogle proizvoditi struju. To je gorivo predstavljeno kockama veličine 15 x 15 x 15 cm. Elektrane su modeli kuća s otvorima ili na zemlji ili pak na 50 ili 60 cm od zemlje.

Prije samog natjecanja ekipe su morale osmisliti i sastaviti svog robota koji može skupiti tu kocku s poda i prenijeti je u željenu elektranu. Da stvar bude teža, robot maksimalno smije biti veliki 50 x 50 x 50 cm, što znači da se nekako mora sam proširiti. Osim toga, robot mora imati mehanizam da primi solarnu ćeliju i zavrti vjetroelektranu.

Ekipe su se pripremale tri mjeseca, a robota smiju graditi samo iz zadanih elemenata kako bi sve ekipe imale iste uvjete. Na samome natjecanju slučajno se izabiru tri države koje čine savez te druge tri države za protivnički savez. Jedna robotska igra traje dvije i pol minute. Svaka ekipa igra ukupno osam robotskih igara svaki puta s drugom državom u savezu i u protivničkom savezu. Najboljih 48 ekipa ulazi u razigravanje dok se ne iskristalizira pobjednik. U svim ovim igrama ovisi se o robotima drugih ekipa, ali i o strategiji koju pojedini savez osmisli.

Nastup naše ekipe počeo je uz komplikacije. Dolaskom u Meksiko shvatili smo da naš robot nije doputovao s nama. Zalutao je negdje u Londonu na aerodromu. Zbog toga smo propustili prvi dan treninga. Na našu sreću robot je doputovao drugu noć, taman prije početka službenog natjecanja. Dodatno, kutija je bila otvarana.

Drugi dan natjecanja, dok su sve ekipe uvježbavale strategiju, mi smo utrošili vrijeme na podešavanje i testiranje robota. Druga se komplikacija dogodila za vrijeme treninga na službenom poligonu. Podloga je napravljena od tepiha s vrlo velikim nitima, što je našem robotu stvaralo velike probleme, jer smo računali na manje trenja. Znali smo da će biti tepih kao podloga, ali ne baš ovakav. I mnoge su druge ekipe imale sličan problem. Brzinski smo pokušali popraviti robota kako bismo ga lakše vozili. 

U prvoj smo igri bili u savezu s Maršalovim Otocima i Šri Lankom, a protiv Rusije, Gvatemale i Malte. U igri smo pobijedili, ali nas i dalje muči tepih.

U drugoj smo igri bili u savezu sa Saint Lucijom i Irskom, a protiv Maldiva, Venezuele i domaćina Meksika. Ekipa Meksika ima stvarno dobrog robota. Ovu smo igru izgubili, naravno, opet zbog tepiha.

Nezadovoljni problemima s tepihom, odlučili smo malo detaljnije popraviti robota. Pogledom na strategije ostalih saveza zaključili smo koji dijelovi robotske igre nose najviše bodova. Brzinski smo popravili robota da rješava upravo te zadatke: okretanje vjetroelektrane i prenošenje solarnih ćelija. Mnogi su nam timovi pomogli u popravku robota: Albanija, Slovačka, Kostarika i drugi.

Sljedeći smo meč imali u petak ujutro. Bili smo u savezu s Kostarikom i Australijom, a protiv Cabo Verdea, Jordana i Bosne i Hercegovine. Uz ovako popravljenog robota – pobijedili smo.

U novom smo meču bili u savezu s Izraelom i Kubom, a protiv Singapura, Švicarske i Belgije. I u ovom smo meču pobijedili.

U timu sa Kiribatima i Ukrajinom pobijedili smo Libanon, Estoniju i ekipu Hope.

U timu s Hondurasom i Ciprom igrali smo protiv Norveške, Sjeverne Amerike i Rumunjske, koja čvrsto stoji pri vrhu ljestvice s bodovima. Na našu žalost, ovaj smo meč tijesno izgubili. Posljednji meč u petak odigrali smo u savezu s Japanom i Haitijem, a protiv Irana, Poljske i Bolivije. Ovog puta Haitijev robot nije uspio dobro odraditi svoj dio posla te smo izgubili.

Danas [subota, 18. kolovoza] nas čeka još jedan meč, nakon kojeg ćemo saznati jesmo li prošli kvalifikacije. Bila nam je čast ugostiti i počasnu konzulicu Republike Hrvatske u Meksiku Lauru Martin del Campo Steta.

….

Za Školski portal javlja Ana SOVIĆ KRŽIĆ