Jučer-danas-sutra
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
Profesoru Franji Dragičeviću upozorenje na obvezu iz radnog odnosa, a ne otkaz
objavljeno: 11. prosinca 2018.

… već upozorenje na obvezu iz radnog odnosa jer do sada nije imao opomene s mogućnošću otkaza.

Kozarić Ciković izjavila je novinarima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako je ravnatelj Tehničke škole Čakovec, iz ovlasti poslodavca, donio odluku o upozorenju nastavniku Franji Dragičeviću na obvezu iz radnog odnosa, a ako bi se takav incident ponavljao, objasnila je, nastavnik bi tada mogao dobiti otkaz.

Izvijestila je kako je inspekcijski nadzor u čakovečkoj školi koji je u tijeku pokazao da ta škola za sada nije iskoristila sve mogućnosti iz dijela svoje nadležnosti i nije kontinuirano provodila mjere koje su propisane zakonom i ostalim propisima koje propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Na pitanje što je utvrdio inspekcijski nadzori, Kozarić Ciković odgovorila je kako sada ne bi iznosila činjenice već će, po utvrđenom cjelokupnom stanju i utvrđenim svim činjenicama, inspekcija izreći inspekcijske mjere iz svoje ovlasti. Niječno je pak odgovorila na pitanje je li inspekcijski nadzor obuhvatio i roditelje.

Na novinarsko pitanje što je profesoru Dragičeviću uzeto kao olakotna okolnost, Kozarić Ciković odgovorila je kako Dragičević do sada nije imao opomene s mogućnošću otkaza ugovora o radu.

O slučaju profesora Dragičevića i najavljenom prosvjedu članova Sindikata učitelja očitovala se u ponedjeljak u izjavi novinarima i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

  • Ministrica DIVJAK: Pokrenut ću nacionalni akcijski plan protiv nasilja u školama

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak podsjetila je da ima 29 godina iskustva u školskom sustavu i visokom obrazovanju te da se, na žalost, susretala i s ovakvim slučajevima, pa i osobno.

Međutim, nasilje nije nikad bilo niti će ikad biti dobar odgovor na nasilje niti time bilo što rješavamo, ustvrdila je.

Što se pak tiče slučajeva o kojima se sada dosta govori u javnosti u posljednje vrijeme, Divjak je napomenula da Hrvatska ni po broju, niti po intenzitetu nasilja u školama, nema neke bitne razlike u odnosu na prethodno razdoblje, kao što ni u međunarodnim usporedbama Hrvatska nije u posebno nepovoljnom položaju.

“Međutim, ovakva situacija svejedno zahtijeva sveobuhvatne mjere i zato ću pokrenuti akcijski plan na razini države u prevenciji borbe protiv nasilja u školama”, najavila je ministrica.

Tu će se, istaknula je Divjak, posebice apostrofirati tri elementa – zakonska regulativa i analiza koja će pokazati treba li, i u kojoj mjeri, određene zakone i pravilnike pooštriti kako bismo prevenirali situacije koje se sada događaju u školama, odnosno kako bismo na njih reagirali.

  • Roditelji ne mogu pobjeći od toga da oni odgajaju djecu

Ocijenila je kako su pak puno važniji elementi prevencije koji se odnose na sam kurikulum u školama, na edukaciju nastavnika, a jednako tako i na sustav podrške nastavnicima, učiteljima i roditeljima jer ova situacija nije samo rezultat onoga što se događa u školama nego daleko više i jače zadire i u situaciju koja dolazi iz roditeljskoga doma i toga moramo biti svjesni.

To pak, ustvrdila je ministrica, nije samo posao škole, već i drugih mjerodavnih institucija i posebno roditelja jer roditelji ne mogu pobjeći od toga da su oni ti koji odgajaju djecu.

Treći element je kampanja vidljivosti, rekla je ministrica i pozvala medije na suradnju uz napomenu kako ta kampanja ne smije imati senzacionalističke elemente, već više onih koji govore kako se i na koji način treba nositi s ovom situacijom u školama  i osvijestiti potrebu nultne stope tolerancije na nasilje bilo gdje, pa tako i u školi.

Na pitanje hoće li jedan od elemenata najavljenog akcijskog plana uključivati i to da učitelji postanu službene osobe, ministrica je odgovorila kako to nije jedini element iako, istaknula je, moramo razviti puno jače pravilnike koji opisuju učenike u riziku u školama iz različitih razloga koji onda omogućavaju da škole reagiraju pravovremeno. Najavila je kako će vrlo brzo i taj pravilnik biti u javnom savjetovanju.

Divjak je istaknula kako moramo biti svjesni da u školama ovaj oblik nasilja o kojemu sada govorimo nije jedini, već da postoji vršnjačko nasilje, mobbing među učenicima, nasilje učitelja prema učenicima i obrnuto.

  • Najavljeni prosvjed – legitimno pravo, ali ne i sustavno rješenje

Kada je pak riječ o prosvjedu koji je Sindikat učitelja najavio za subotu, 15. prosinca, prijepodne u znak potpore kolegi Franji Dragičeviću, ministrica je istaknula da podržava bilo kakvo sustavno rješenje, te da prosvjedi ukazuju na osjećaj koji je u sustavu i treba respektirati da se učitelji ne osjećaju sigurno, pa zato moramo djelovati i izraditi nacionalni akcijski plan.

Smatra da je prosvjed dobro došao u smislu osvješćivanja problema, ali i da moramo znati da u takvom djelovanju ne smijemo ni na koji način davati alibi za bilo kakvu vrst nasilja, pa ni nasilja koji je odgovor na neko drugo nasilje.   

Kako je ocijenila, “nije primjereno kada se kaže da bi na nasilje ponovno reagirali nasiljem, jer ako se na bilo koji način daje legitimitet bilo kome da se nasiljem rješavaju situacije kao što je ova u Čakovcu, onda urušavamo sustav”.

Kada je pak riječ o mogućem nedostatku stručnih suradnika kao jednom od mogućih razloga nedostatne prevencije nasilja u školama. ministrica je odgovorila da je Hrvatska u nekom europskom prosjeku po broju stručnih suradnika, a negdje imamo i nadstandard.

Na pitanje novinara hoće li biti u subotu na prosvjedu, ministrica nije odgovorila.

Incident u Tehničkoj školi Čakovec dogodio se u utorak, 4. prosinca, na šestom satu poslijepodnevne nastave u odjeljenju za bravare. Profesor strojarstva Franjo Dragičević fizički se obračunao s dvojicom šesnaestogodišnjih učenika koji su ga konstantno provocirali. Učenici pritom nisu ozlijeđeni, a njihovi roditelji odbili su liječničku pomoć. [ HINA ]