Jučer-danas-sutra
RIJEKA | KATOLIČKA OSNOVNA ŠKOLA JOSIP PAVLIŠIĆ
Projektni dan – „Budi majstor“
objavljeno: 19. rujna 2016.

Projekt se provodi sa svrhom očuvanja starih zanata, tradicije i kulturne baštine, u obliku izvanučioničke nastave, uz moto “Učimo da ne zaboravimo”. Tako se nastoji motivirati učenike na kreativan stvaralački rad te stvoriti pozitivan stav prema zanatskim djelatnostima putem interaktivnih radionica u kojima učenici usvajaju načine rada i vještine majstora pri izradi proizvoda.

  • U školskom dvorištu svoj su rad učenicima prezentirali lončar, remenar, kovač i opančar.

Učenici su se na svakoj radnoj jedinici zadržali 20-ak minuta, gdje im je majstor objasnio specifičnosti svoga zanata. Bili su u prilici vidjeti kako se izrađuju glineni vrčevi, kožno remenje, opanci, ali i kako se kuje željezo i izrađuju potkove. Svugdje su se i sami mogli okušati u željenom zanatu. Tako su pokušali izraditi posudicu na lončarskom kolu, bili su pomoćnici kovaču i osobito vješti pri pripremanju materijala za izradu opanaka.

Radionica je završila potragom za škrinjom s blagom koja je izazvala posebno oduševljenje učenika. Uspjeli su naći škrinju koja je, na veliko iznenađenje, bila puna novčića. Kao nagradu za uspješnu potragu, svaki je učenik dobio novčić. Zaključak jednoga učenika na kraju projektnoga dana bio je: Nije to baš tako lako kako se čini. [ IZ DRUGIH IZVORA | kat-os-jpavlisic.hr ]