Jučer-danas-sutra
OŠ „DOBRIŠA CESARIĆ“ OSIJEK ■ VELIKI ŠKOLSKI PROJEKT
Prvi hiSTEMory – nadmašio očekivanja
objavljeno: 17. svibnja 2022.

Spojiti povijest i STEM čini se naizgled nemoguće, no učiteljice povijesti i matematike OŠ „Dobriša Cesarić“ iz Osijeka Jelena Červenjak Kmoniček i Anita Čorak rado razbijaju taj mit. U ovoj su školi od 5. do 6. svibnja 2022. organizirale HiSTEMory, znanstveno-povijesni kamp za učenike. Kamp je ugostio 150 sudionika, među kojima su bili najbrojniji učenici osječkih osnovnih škola, ali i mnogi predavači i voditelji radionica.

Ovaj je dvodnevni program mnogobrojnih znanstveno-povijesnih radionica namijenjenih  djeci predmetne nastave učenicima omogućio mnoštvo novih iskustava, izazova i zabave.

■ Bogat i zanimljiv program za učenike

Kamp je otvoren predavanjem „Sukonstrukcija izvannastavnih aktivnosti“ profesorice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti doc. dr. sc. Maje Nemet Brust na kojem su učenici surađivali u skupinama i izlagali svoje ideje o novim izvannastavnim aktivnostima. Potom je urednik povijesti Školske knjige dr. sc. Deniver Vukelić održao predavanje „STEM u nastavi povijesti“. „Beskonačne mogućnosti matematike“ – od povijesti matematike do robota i vjerojatnosti, učenicima su otkrili asistenti s Odjela za matematiku u Osijeku Marinela Pilj Vidaković i Antonio Jovanović. Krešimir Čanić, popularizator znanosti, učenicima je odao tajne šifre i pisma u svom „STEM showu“.

■ Edukativno i zabavno u pauzama

Program je odlično osmišljen pa su se između radionica smjenjivale raznolike aktivnosti. Brojni Kahoot kvizovi učenike su razbudili atraktivnošću i zabavnim pitanjima, a najbolji su sudionici nagrađeni vrijednim nagradama. Spavanju nije bilo mjesta ni na zabavnoj radionici „Code&Dance“ u kojoj su sudjelovali svi učenici te su uz himnu HiSTEMORyja (Clap your hands, Kungs) učili kodirani ples kojim je ujedno ovaj kamp i zatvoren. Između svih aktivnosti učenici su saznali i kako se postaje STEMolovac na predavanju nastavnica Maje Mačinko i Anite Šimac. Radionica, koja je dodatno potaknula učenike na rješavanje raznih problemskih pitanja, bila je „Escape Room“, a valja istaknuti da su ovu radionicu vodili učenici dodatne nastave iz Matematike OŠ „Dobriša Cesarić“, Osijek koji su je uz mentorstvo nastavnice Čorak i osmislili.

■ Znanstveno-povijesne radionice – da, moguće je!

Tijekom dva dana kampa HiSTEMory održano je osam radionica za uzraste od 5. do 8. razreda: „STEM Odiseja- mitologija u praksi“, „Sjaj u travi“, „Kako se mijenja stanovništvo“, „Ljudska prava“, „Vrijednost pobjede“, „Kud svi Turci, tu i mali stemovci“, „I mi smo bitne za život!“, „Povijest tajnih šifri i pisama“.

■ Posebna atrakcija kampa – radionica u tramvaju

Popularizator znanosti Krešimir Ćanić održao je još jednu sjajnu radionicu. Radionica se odvijala u tramvaju! Približio nam je razne zakone fizike koristeći balone ispunjene helijem, lopticama – visećima i ležećima, štapovima, valjcima i slično. U pauzama Ćanićeve radionice učenice Katja Nad i Ema Burazin ispričale su učenicima prethodno istraženu povijest osječkog tramvaja uz mentorstvo nastavnice Červenjak Kmoniček. Snimljen je i poučni video o osječkom tramvaju koji se nalazi na @histemory_kamp Instagram profilu.

■  Završetak kampa – dogodine opet

Učenici su savladali korake kodiranog plesa te je uz himnu kampa, „Clap your hands“ vladalo sjajno raspoloženje. Odabrana su i tri najbolja plesača, a svi su sudionici nagrađeni. Program je zatvoren nakon predstavljanja radova koji su nastali tijekom radionica. Nakon završnih riječi organizatorica kampa svi su učenici i učitelji ispraćeni poklonima Školske knjige, velikog donatora za kamp HiSTEMory.

Među učenicima saznajemo da se već sada nestrpljivo iščekuje idući HiSTEMory, a organizatorice poručuju da već imaju mnoštvo ideja i planova. Ovim putem zahvaljuju svim učenicima, učiteljima, ravnatelju škole, roditeljima, predavačima, donatorima (Školska knjiga, GPP Osijek, Pekarnice „Mlinar“, Orka), svima koji su pripomogli u realizaciji ovog projekta.

Od koristi može biti i ovo:

■  POVIJEST OSJEČKOG TRAMVAJA

■  TAJNE ŠIFRE – KODIRANJE

 code&dance

■  HiSTEMory – story – kako nam je bilo

Do tada prenosimo poruku osječkih Cesarića: „Dođite nam svi i na sljedeći HiSTEMory!“