Jučer-danas-sutra
TREĆI JE DAN INTERLIBERA
Školska knjiga prednjači u novitetima
objavljeno: 14. studenoga 2019.

…pub-kvizove, sajam obrazovanja kao i zabavu uz popularne glazbenike – navode organizatori na Zagrebačkom velesajmu.

I ove godine naš najveći izdavač ŠKOLSKA KNJIGA prednjači u novitetima, a jedan je od sigurno najintrigantnijih naslova koji će izazvati pozornost čitatelja knjiga predsjedničkoga kandidata Miroslava ŠKORE “Glazba i autorsko pravo”. Riječ je o znanstvenoj studiji autora koji u sebi nosi dva dara i dvije strasti: glazbenu i spoznajnu, a knjige će biti predstavljena danas u 14:00 sati.

 Urođena radoznalost i intuitivna potreba Miroslava Škore da spozna, a zatim sebi samom, svojim kolegama glazbenicima i svim dionicima glazbene industrije objasni što se zbiva s autorstvom i autorskim pravima glazbenika u doba digitalizacije ima za rezultat ovu znanstvenu monografiju o autorstvu kao neotuđivome nematerijalnom vlasništvu glazbenog autora koje se može iznajmljivati, prodati, darovati, naslijediti i njime se koristiti na druge načine.

Danas je na Interliberu na prostorima ŠKOLSKE KNJIGE u 12:30 sati na programu predstavljanje nove zbirke pripovijetki Ivana ARALICE “Grmovi divljih ruža”. Knjiga je to priča o dogodovštinama iz djetinjstva i djevojaštva jedne Blaže na Suhom ratu poslije Drugoga svjetskog rata. Ni traga politici…

Zbirka pripovijedaka Grmovi divljih ruža važan je događaj u suvremenoj hrvatskoj književnoj produkciji, a Araličin prepoznatljiv autorski glas, istodobno i uronjen u tradiciju i svjež, još nas jednom podsjeća na to da među nama živi i aktivno stvara istinski književni klasik.

Tu je i trilogija Sebastijanove priče: Ambra, Fukara, Svetinka, najhvaljeniji i najnapadaniji romani hrvatske književnosti u posljednjih pola stoljeća. Jedni su priču o „junacima našeg vremena” pročitali kao oštru satiru neokapitalističke zbilje u kojoj se osobni profit, prestiž i pragmatizam cijene više od ideala, a druge je osupnula oštrina i žučljivost autorova obračuna s političkim i ideološkim neistomišljenicima.

  • ČETVRTI DAN INTERLIBERA, najava za petak, 15. studenoga

A za sutra, četvrti dan Interlibera, najavljujemo predstavljanje knjigu Stoljeće naroda i Crkve, povjesničara Jure Krišto. Prikazom povijesti Katoličke crkve u hrvatskom narodu tijekom 20. stoljeća, temeljenom na bogatoj izvornoj građi i suvremenim tiskovinama (novine i časopisi) te na kritičkom vrjednovanju dosadašnjih rezultata historiografskih istraživanja, dobiven je važan uvid u crkveni i nacionalni život u navedenu razdoblju. Tekst se odlikuje jasnoćom stila i izražavanja, a znanstvena akribija i minucioznost jamče autorov objektivan pristup lišen pristranosti.

Sutra će u 11:00 sati na prostorima ŠKOLSKE KNJIGE biti promovirana i “Luka od sigeta” Hrvoja Hitreca u izdanju Biblioteke za poticanje čitanja. To je povijesni roman za mlade o vremenu osmanlijske najezde na Hrvatsku i Ugarsku. Hrvoje Hitrec ne donosi crno-bijelu fresku, nego i osvajače oslikava s vrlinama i manama ljudi od krvi i mesa. Posebno se posvećuje Šubiću Zrinskome, sultanu Sulejmanu i velikom veziru Sokoloviću. Izvrsna priča, vrhunska realizacija, pravi mali literarni dragulj.