Jučer-danas-sutra
INDUSTRIJSKA STROJARSKA ŠKOLA ZAGREB
Sudjelovali u regionalnoj online konferenciji „Budućnost za mlade“
objavljeno: 22. studenoga 2020.

Na Svjetski dan srednjoškolaca 17. studenoga 2020. Industrijska strojarska škola iz Zagreba  sudjelovala je u regionalnoj online konferenciji „Budućnost za mlade” koju su organizirali Status M i CARE International Balkans kao dio projekta Inicijativa mladića.

Cilj je ove konferencije bio okupiti sve važne dionike/ce kako bi se prezentirala najnovija dostignuća projekta Inicijativa mladića, ali i pokrenula platforma za društveni pokret pod nazivom „Budućnost za mlade“.

Pokret je to koji okuplja različite glasove nastavnika/ica, roditelja, neformalnih grupa građana/ki, mladih, predstavnika/ca civilnog društva i ostalih dionika/ca oko istog cilja – zagovaranja obveznog obrazovanja za mlade o prevenciji nasilja, rodnoj ravnopravnosti, životnim vještinama i zdravim životnim stilovima u školama Zapadnog Balkana.

U raznolikom programu konferencije održane su i panel-rasprave po zemljama uključenim u projekt na temu prevencijskih programa u srednjoškolskom obrazovanju i važnosti sustavnog učenja o rodnoj ravnopravnosti i zdravim životnim stilovima.

U panel-raspravi u Hrvatskoj sudjelovali su: predstavnica Industrijske strojarske škole  Kristinka Lemaić, strukovna učiteljica, predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Darko Tot , Matea Belošević, predstavnica Edukacijsko-rehabilitacijskih fakulteta, Nataša Bijelić kao predstavnica udruge CESI te Ivan Blažević predstavnik Zaklade Solidarna.

Industrijsku strojarsku školu predstavljao je i učenik 2. godine razrednog odjela u zanimanju CNC operater Dario Maravić, jedan od sudionika edukativnih radionica u Industrijskoj strojarskoj školi. Dario je Maravić gledatelje i gledateljice informirao o dosadašnjem radu Inicijative mladića te pozvao na potpisivanje Deklaracije.

Cijela je konferencija dostupna  na Facebook stranici Organizacije Status M dok se panel-rasprava s panelisticama i panelistima iz Hrvatske može pogledati na YouTube kanalu Inicijative mladića.

 Sve ostale panel-rasprave po zemljama uključenim u projekt mogu se naći na web stranici Inicijative mladića.

Ova je konferencija organizirana u sklopu dugogodišnjih CARE-ovih programa „Muškarci i dječaci kao partneri u promociji rodne ravnopravnosti i prevenciji ekstremizma i nasilja mladih na Zapadnom Balkanu“ i „Promoviranje zdravih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini propitivanjem rodnih stereotipa II” koje su podržali Austrijska razvojna agencija, Vlada Švicarske Konfederacije, Zaklada Oak i CARE.

Želite li podržati pokret “Budućnost za mlade”, možete to učiniti OVDJE.

■  Pišu: Josip Filić, strukovni učitelj  | Kristinka Lemaić, voditeljica Praktične nastave | Nenad Pavlinić, ravnatelj ■ Industrijsko strojarska škola Zagreb  ■