Jučer-danas-sutra
■ OŠ DRAGANIĆI ■ VAS POZIVA ■
Sudjelujte na smotri učeničkih lutkarskih skupina osnovnih škola “Lutkarska zraka 2023.”
objavljeno: 16. ožujka 2023.

Pozivamo vas da se sa svojim učenicima, dramskim i lutkarskim družinama uključite i odazovete na smotru dječjih lutkarskih predstava Lutkarska zraka 2023. koja će se održati 10. svibnja 2023. u Draganiću s početkom u 9:00 sati u organizaciji OŠ Draganići u suradnji s Udrugom Zraka, uz potporu Karlovačke županije, Općine Draganići i Hrvatskog centra za dramski odgoj.

LUTKARSKA ZRAKA obuhvaća provedbu smotre dječjih lutkarskih predstava učenika osnovnih škola i organizaciju dramsko pedagoške edukacije iz područja  dramskog odgoja i lutkarstva za učitelje, voditelje dramskih i lutkarskih skupina i sve zainteresirane voditelje ostalih izvannastavnih aktivnosti. Smotra je zamišljena i kao promocija lutkarskog dječjeg stvaralaštva.

Učitelji i mentori, sudionici smotre, sudjelovat će nakon smotre i na radionicama za učenike te dramsko-pedagoškoj edukaciji za učitelje i voditelje u trajanju od tri sata.

Učenici će sudjelovati u dramsko-pedagoškim, lutkarskim i radionicama očuvanja tradicije i baštine draganićkog kraja.

SMOTRA LUTKARSKOG DJEČJEG STVARALAŠTVA

Propozicije sudjelovanja i prijave na smotru:

1.] Na smotru se mogu prijaviti lutkarske družine učenika osnovnih škola sa svojim lutkarskim predstavama.

2.] Predstave mogu biti isključivo lutkarske ili kombinacije scensko – lutkarskih izvedbi.

3.] U predstavama koje prijavljujete treba koristiti neke od tipova lutaka: marionete – lutke na koncu, štapne lutke, ručne lutke-ginjoli, maske, zijevalice, štapne lutke- javajke, gigantske ili velike lutke, kazalište predmeta ili materijala, kazalište sjena, crno kazalište

4.] Izvedba lutkarske predstave može trajati 5- 15 minuta.

5.] Broj učenika nije ograničen.

DRAMSKO-PEDAGOŠKA I LUTKARSKA EDUKACIJA

Pozdrav svijete, stižu humanete“ – izrada lutke humanete i njezina primjena u nastavnom procesu

Radionica uključuje kratko predavanje o lutkama humanetama te prezentaciju o njihovoj primjeni u nastavnom procesu i na satovima dramske/lutkarske družine. Sudionici će samostalno izraditi humanetu, upoznati osnove animacije i brojne mogućnosti koje nudi ova lutka „čovječica“.

VODITELJICA: Željka RABUZIN, učiteljica Hrvatskog jezika, učitelj savjetnik, OŠ Petrijanec, Petrijanec

Škole i mentori sa svojim uradcima i lutkarskim predstavama mogu prijaviti:

Sudjelovanje učeničke lutkarske predstave na smotri dječjeg lutkarskog stvaralaštva    

POVEZNICA

Samo sudjelovanje na  dramsko-pedagoškoj i lutkarskoj edukaciji koja će biti održana nakon provedbe same smotre u trajanju od 3 sata   

POVEZNICA

Prijavite sudjelovanje i oblik sudjelovanja najkasnije do 28. travnja 2023. radi same organizacije smotre.

VAŽNO! Molimo vas da  prijavu za sudjelovanje ispunite putem priloženih poveznica i obrazaca.

Očekujemo vaše prijave, prijateljsko druženje, stvaranje novih prijateljskih veza kako među našim učenicima tako i uspješne poslovne suradnje naših učitelja i škola te se nadamo da će se kroz ovaj projekt potaknuti interes za bavljenje lutkarstvom u školama, da će se lutka primjenjivati u nastavnog procesa.

Vjerujemo da će naše malo mjesto Draganić postati malo središte lutkarstva  koje će uskoro obasjati dječja lutkarska zraka radosti i vedrine.

U nadi ugodne i pozitivne suradnje i iščekivanju vaših prijava srdačno vas pozdravljamo!

■ Za sva dodatna pitanja možete se obratiti Matildi MARKOVIĆ na adresu el. pošte  matilda.markovic@skole.hr ili na broj mob. 098/710 942.