Jučer-danas-sutra
ZAVRŠENO 27. DRŽAVNO NATJECANJE „SIGURNO U PROMETU”
U prometu najbolji Gabriela KROBOT iz OŠ Vinica i Mihael ŠEB iz OŠ Sveti Križ Začretje
objavljeno: 27. svibnja 2019.

Natjecanje koje je održano u Osnovnoj školi „Zadarski otoci” organizirali su Hrvatski autoklub, Agencija za odgoj i obrazovanja odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uz podršku Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Domaćin i suorganizator natjecanja bio je Autoklub Zadar.

U natjecanju je sudjelovalo 84 djece, po dvije djevojčice i dva dječaka, koji su činili najbolje ekipe iz svih županija i Grada Zagreba. Oni su svoje znanje i vještine u cestovnom prometu tijekom proljetnih mjeseci iskazali na školskim i županijskim natjecanjima održanima širom Republike Hrvatske.

Na svim razinama natjecanja sudjelovalo je ukupno 3029 djece iz 242 osnovne škole te 248 učitelja mentora.

Prvog dana natjecanja, 22. svibnja, natjecanje je uključivalo testiranje putem računala iz poznavanja prometnih propisa i pravila te praktičnu vožnju „Labirintom života”, koji simulira situacije u kojima se biciklisti mogu naći na cesti, kombinirajući znanje iz područja prometnih propisa i pravila s vještinom upravljanja biciklom u stvarnoj situaciji na cesti.

Drugog dana natjecanja, 23. svibnja, provedeno je natjecanje u vještinama upravljanja biciklom na tri pozicije prometnog poligona.

Tijekom svečanog otvaranja natjecanja, predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek rekao je: „Natjecanje organiziraju i provode policijski službenici i djelatnici Hrvatskog autokluba, radi smanjivanja stradavanja u cestovnom prometu – danas kao i 1993. godine kad je prvi put organizirano. Pobjednike natjecanja, dvije djevojčice i dva dječaka, Hrvatski autoklub u rujnu ove godine vodi na europsko natjecanje u Švicarskoj. Čast mi je što mogu najaviti kako će Hrvatski autoklub i Republika Hrvatska biti domaćini europskog natjecanja djece koje se održava 2020. godine.”

Na svečanom otvaranju natjecanja prisutnima su se obratili i predsjednik Autokluba Zadar Ivan Dujić, ravnatelj Osnovne škole „Zadarski otoci” Davor Barić, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave zadarske Božidar Budiša i predstavnik Grada Zadra Joso Nekić.

Na svečanom zatvaranju natjecanja, koje je uključivalo pripetavanje uslijed jednakog broja bodova kod djevojčica za treće mjesto, prisutnima se obratio predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje Dragan Stanojević.

Nakon dovršetka natjecanja, uključujući i pripetavanje, proglašeni su pobjednici natjecanja „Sigurno u prometu 2019.”. Najbolje su djevojčice Gabriela KROBOT iz OŠ Vinica, zatim Iva FANJEK iz OŠ Mahično te na trećemu mjestu Laura FRIŠČIĆ iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, a najbolji su dječaci Mihael ŠEB iz OŠ Sveti Križ Začretje, drugi je Jura VRHOVSKI iz OŠ Gustava Krkleca iz Zagreba, dok je treći bio David HOŠNJAK iz OŠ Vinica.

U ekipnom dijelu natjecanja pobjednici su predstavnici Varaždinske županije. Na drugom su mjestu natjecatelji iz Krapinsko-zagorske županije, a treći su bili natjecatelji iz Grada Zagreba.

Mato Šimunović, mentor iz OŠ I. G. Kovačića iz Staroga Petrova Sela, primio je posebno priznanje HAK-a za dugogodišnji uspješan rad s djecom.
U 25 godina provedbe natjecanja, čak 25 djece kojima je mentor bio Mato Šimunović zastupalo je tim Hrvatskog autokluba i Republike Hrvatske na europskim natjecanjima. Tijekom natjecanja za sudionike je organiziran i izlet brodom iz Turističkog naselja Zaton do Zadra te obilazak kulturnih znamenitosti grada. [ IZ DRUGIH IZVORA | hak.hr ]