Jučer-danas-sutra
RADOST UČENJA SURADNJOM
Učionice bez zidova
objavljeno: 26. kolovoza 2017.

Bilo je to vrijeme kad je svaki razred bio svoj mali, izolirani svijet, otok, minijaturna Australija sa svojim klokanima, čunovatim kljunašima, koalama i emuima.  

Dolazak novih tehnologija popraćem je bukom rušenja zidova učionice. Metaforičkim rušenjem zidova, dakako. Buku je prvi izazvao legendarni komunikolog i teoretičar medija, otac metafore o svijetu kao globalnome selu, Marshall McLUHAN krajem pedesetih godina dvadesetoga stoljeća. Bilo je to vrijeme intenzivnoga širenja masovnih medija i najnovijeg među njima– televizije. McLuhan je učionicu definirao kao statično i zidovima ograničeno mjesto za klasično formalno učenje: Više se nastave događa izvan učionice, mnogo puta više svake minute u danu nego što se događa unutar učionice: količina informacija koju mlada osoba primi po minuti izvan učionice daleko nadmašuje količinu informacija koju prima u razreduPodsjećam da je to bilo još u vrijeme PRIJE pojave interneta.

Zaglušujuća je tutnjava rušenja zidova europskih učionica počela prije dvanaestak godina, u siječnju 2005. kad je na inicijativu Europske komisije pokrenut projekt eTwinninga. Cilj mu je bio je ohrabriti škole u Europi da razmaknu zidove svojih učionica, povežu škole korištenjem novih tehnologija te postanu partneri u projektima, u igri, u druženju i upoznavanju. eTwining je oblik cjeloživotnog učenja u kojemu kroz sudjelovanje u projektima i učitelji i djeca uče o kulturi, jeziku i zavičaju drugih naroda, a razmjena iskustava i znanja pomaže im da lakše svladavaju gradivo, bruse kompetencije, obogate svoje svjetove… Danas je eTwinning najveća online zajednica škola u Europi s golemom online platformom na koju se učitelji iz svih zamalja sudionica mogu prijaviti i besplatno koristitieTwinning online alate (Portal i Radnu površinu) kako bi se međusobno pronalazili, susretali u virtualnom okruženju, razmjenjivali ideje i zadatke, okupljali u Skupinama, zajedno učili na Događajima za učenje i surađivali na zajedničkim online projektima“. 

 

Najbolja ilustracija učionice bez zidova su ishodi koje učitelji sa svojim učenicima ostvaruju u eTwinning projektima. Predivan primjer je šarmantna, pametna, neodoljiva e-knjiga nastala kao jedan od proizvoda projekta Let’s be e-citizens! U potpunosti su je napisali i ilustrirali učenici iz pet različitih država (Hrvatske, Španjolske, Italije, Srbije i Grčke) iz 7 razrednih odjela, različitih dobnih skupina, od predškolaca u Grčkoj do 6. razreda splitske OŠ Pujanki. Knjižica govori o neobičnom računalnom virusu koji svijet mijenja nabolje. Govori i o digitalnom građanstvu i tome kako smo tehnologiju iskoristili za suradnju i stvaranje novih sadržaja, kreativno pisanje i ilustriranje dijelova priče …  „Djeca su doista uživala, osobito u snimanju svojih glasova i slušanju djece izvornih govornika iz različitih zemalja“, veli učiteljica Branka PASTUOVIĆ iz OŠ Brodarice, jedna od hrvatskih voditeljica projekta. Knjižica je postavljena na Storyjumperu i možete je besplatno pročitati OVDJE.  

  • NE ZABORAVITE KLIKNUTI NA LINK ISPOD KNJIŽICE DA ČUJETE DJECU U ZVUČNOJ INAČICI KNJIGE…

Zarazno poticajno, motivirajuće… dirljivo iskustvo.  Ako ste se dosad već uključivali u eTwinning projekte znate o čemu govorim. Ako niste – što čekate?

Piše: Dinka JURIČIĆ