Jučer-danas-sutra
DR. SC. DUBRAVKA MILJKOVIĆ, UČITELJSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
Uspjeh u školi – rezultat uloženog truda
objavljeno: 23. svibnja 2019.

Naime, sviđalo se to nama ili ne, uspjeh u školi, kao i u bilo kojem poslu, u najvećoj je mjeri rezultat uloženoga truda. Što smo više radili, više ćemo postići. Ako smo još i sposobni, tim bolje. Ali sposobnosti same, bez truda, ne znače baš ništa.

  • NEKOME ĆE MOŽDA POMOĆI I DOBAR HOROSKOP [kuća u Marsu, profesor u kući… ili tako nekako],
  • SREĆA [odgovarao je baš na dan kad mu je profesor dobio na lutriji, bio na pravom mjestu u imeniku kad je profesor prozivao, na putu do škole nije susreo nijednu crnu mačku...],
  • NAKLONOST PROFESORA [postavio mu više pitanja] ili
  • NEKO DRUGO POMOĆNO SREDSTVO, ALI I SVE TO ZAJEDNO OPET NE ZNAČI NIŠTA BEZ TRUDA [Trud vezan uz španciranje po pravim mjestima u pravo vrijeme se ne računa.]

Oni među vama kojima je to jasno, sada vjerojatno nemaju problema s preživljavanjem. Možete još jednom utvrditi to znanje, riješiti sve te testove što bolje možete, eventualno popraviti koju ocjenu i – uživati. Ipak, budite na oprezu kako vam neka leteća jedinica ne bi pokvarila zaključnu ocjenu predmeta, godišnji prosjek, šanse za upis na idući stupanj školovanja, sreću u ljubavi i uspjeh u životu…

Piše dr. sc. Dubravka MILJKOVIĆ, Učiteljski fakultet sveučilišta u Zagrebu

………………………………..

Što se tiče onih koji su se do sada najviše, ili jedino, trudili na planu zabavno-rekreativnih aktivnosti, krajnje im je vrijeme da odaberu iz koja će dva predmeta na popravak, a na koje će još igrati i pokušati ih spasiti.

UPUTA ZA UČENIKE

♦ ♦  Potraži pomoć razrednika! Pokušaj to čak i ako si kod nje[ga] već do sada potrošio sve ovogodišnje bonuse. A onda se fakat zbroji: razmisli koliko ti se [opet!?] isplati dovesti u sličnu situaciju.

♦ ♦  Već sada napravi plan za iduću školsku godinu. Kreni od onoga što želiš postići: popiši sve nastavne predmete i ocjene koje iz njih želiš imati. Objesi tu „svjedodžbu” iznad radnog stola. Kad god je pogledaš zamisli kako ćeš se osjećati kad ostvariš cilj. Kako će izgledati i što će ti govoriti roditelji? [Za razliku od sada.]

♦ ♦  Nauči učiti! Nije stvar u tome da se uči dugo, nego da se nauči što više za što manje vremena. 

Pasti razred baš i nije pothvat s kojim bi se čovjek previše hvalio, ali nije baš ni najgora stvar koja će ti se u životu dogoditi. To je cijena kojom se plaća nerad, pogreška iz koje treba izvući pouku.

UPUTA ZA RODITELJE

✿ Vama je sigurno najteže. Cijeli život rintate samo da biste svom djetetu priuštili sve ono što vi niste imali, a on[a] sad umjesto da uči, što bi mu [joj] trebala biti jedina briga, samo misli na izlaske i odjeću! I opet ćete se pred susjedima crvenjeti zbog njegove jadne svjedodžbe [ako uopće i završi razred!], a na poslu ćete morati muljati kako je bio dugo bolestan, a profesori ga ne vole zbog rinčice u pupku i zelenih pramenova. Živcirate se? Ima li to učinka? Nema? Da pokušate još jače? Nažalost, niti to ne će dati željene rezultate. Što možete učiniti?

✿ Pružite emocionalnu podršku: Vidim da si sada u gužvi, mogu li ti kako pomoći? Jasno dajte do znanja da ste tu ako zatreba pomoć.

✿ Stalno naglašavajte ulogu truda i upornosti u postizanju uspjeha. Važno mi je da si shvatio kako možeš naučiti. Pohvaljujte i nagrađujte trud.

✿ Ne ubijajte dijete u pojam: Nikad to ne ćeš naučiti! Preglupa si ti za gimnaziju!

✿ Nemojte [dodatno] živcirati dijete: Jesam li ti lijepo govorila…, Cijelu ti godinu ponavljam… Nikad ne slušaš što ti se govori… Ugledaj se na sestru!

✿ Nemojte gnjaviti profesore. Doduše, mnoge se škole u tom smislu osiguraju, pa nakon 1. lipnja zatvaraju vrata za roditelje, kao ono: Gdje su bili dosad? Doista, svaki pokušaj uvjeravanja kako zbog posla niste ranije stizali na informacije, ali dijete je kod kuće sve znalo – vi ste ga osobno ispitali, profesorima baš i ne zvuči uvjerljivo, a i polude na takve izjave.

✿ Budite oprezni pri kažnjavanju. Ako vam je dijete još u osnovnoj školi, ha – dio je odgovornosti zbog ocjena i na vama. Ako je starije, odgovorni ste ako ga niste naučili odgovornosti.

✿ Prije nego što se posve raspusti [od škole], potaknite dijete da napravi plan za iduću školsku godinu.

UPUTA ZA UČITELJE

Sami odlučujete o tome hoćete li se nervirati ili ne ćete. Dosadašnje vam iskustvo vjerojatno govori kako uzrujavanjem ne možete povećati ni znanje svojih učenika ni svoju plaću, a ne možete niti smanjiti obveze koje vas čekaju, osobito ako ste u srednjoj školi, sve do sredine srpnja [a nemojte ih ni pokušati nabrajati onima što misle kako ćete na tromjesečni godišnji odmor].

Odaberite da se ne ćete nervirati. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine  | Photo by Alexis Brown on Unsplash]