Jučer-danas-sutra
HRVATSKI SABOR KULTURE
Uspjesi požeških autora na susretu hrvatskih zavičajnih književnika
objavljeno: 3. srpnja 2022.

Hrvatski sabor kulture, krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj, tradicionalno, ove godine po 41. put, organizirao je Susret hrvatskih zavičajnih književnika. Cilj je Susreta poticanje i promicanje kvalitetnoga književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih, neprofesionalnih književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje svih hrvatskih narječja (kajkavskog, čakavskog i štokavskog), afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela te obogaćivanje hrvatske pisane baštine.

Susretu je prethodio godišnji književni natječaj Hrvatskog sabora kulture koji je pokazao da, unatoč izazovnim vremenima, ljubav zavičajnih pisaca prema svom jeziku, zavičaju i pisanoj riječi ne jenjava. To dokazuje čak 95 autora koji su na ovogodišnji književni natječaj Hrvatskoga sabora kulture prijavili ukupno 331 pjesmu, 48 proznih radova i 13 dramskih djela.

Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: teatrologinja i kazališna kritičarka dr. sc. Sanja Nikčević, pjesnikinja i spisateljica Dorta Jagić te književnik i novinar Tomislav Šovagović.
Pročitavši sve pristigle radove, povjerenstvo je odabralo dobitnike plaketa, kao i autore koji su kvalitetom svojih radova zaslužili pohvalnice Hrvatskog sabora kulture te autore koji su odabrani za sudjelovanje na Susretu (dobitnike priznanja).

Završna svečanost Susreta održana je 25. lipnja 2022. Brojni autori pristigli iz gotovo cijele Hrvatske ispunili su Veliku dvoranu Hrvatskog sabora kulture.  Nagrađene i odabrane poetske, prozne i dramske radove interpretirali su autori i glumac Dubravko Sidor, a ovogodišnjim laureatima književnog natječaja i Susreta – Mehmedu Sadoviću, Darku Foderu, Ivici Ciganoviću i Stjepanu Škvorcu – uručene su Plakete Hrvatskog sabora kulture. Pohvaljeni i odabrani autori primili su Pohvalnice i Priznanja HSK-a za književno stvaralaštvo.

Požeške učiteljice i književnice na ovom su susretu bile veoma uspješne. Sandra Halt-Ćuže, učiteljica engleskog i njemačkog jezika, dobila je dvije pohvalnice: za pjesništvo, za poemu Kćeri mirisne i za prozno stvaralaštvo, za pripovijetku O valjušcima i slavonskoj juhi. Irena Ivetić, učiteljica razredne nastave, dobila je pohvalnicu za prozno stvaralaštvo, za pripovijetku Plava pelerina.

Ove vrijedne učiteljice svoje talente rado uvrštavaju u oblikovanje nastave, te jednako tako potiču učenike na kvalitetno pisano izražavanje. To, dakako, služi na čast Osnovnoj školi „Dobriša Cesarić” u kojoj su obje zaposlene.

Bez sumnje, ova će postignuća požeškim autoricama biti vjetar u leđa i dodatni poticaj da se s još više žara posvete pisanju, te da u budućnosti razvesele čitatelje svojim novim pjesmama i pričama.

■ Piše: Irena Ivetić, učiteljica razredne nastave |  OŠ „Dobriša Cesarić”, Požega ■