Jučer-danas-sutra
POVODOM SVJETSKOGA DANA UČITELJA, UNESCO UPUĆUJE NA ULOGU UČITELJA
Vodeća uloga u krizi i nove zamisli budućnosti
objavljeno: 6. listopada 2020.

Povodom Svjetskoga dana učitelja oglasio se Unesco. O zabrinutosti Ujednjenih naroda  za velik broj djece i mladih koji proteklih mjeseci ostaju bez odgovarajućega pristupa obrazovanju, već smo izvijestili. Najnovije vijesti vezane uz Unesco pročitajte u kratkome izvještaju koji prenosimo s portala TES.

Ove je godine 5. listopada, dan kada se obilježava Svjetski dan učitelja, smješten u razdoblje daljnjega suočavanja struke s velikim izazovima u svim dijelovima svijeta zbog krize uzrokovane pandemijom.

Obilježavanje obljetnice, koje organizira Unesco, ove je godine pod geslom: Učitelji – vodeća uloga u krizi i nove zamisli budućnosti.

Na Unescovoj se mrežnoj stranici može pročitati da je pandemija „u velikoj mjeri povećala izazove u ionako preopterećenima obrazovnim sustavima širom svijeta“.

U nastavku stoji: „Promatrajući ulogu učitelja u odgovorima na krizu, vidimo da učiteljski odgovor nije bio samo pravodoban, nego i ključan u smislu doprinosa koji su učitelji dali omogućujući poučavanje na daljinu, potporu najosjetljivijim dijelovima društva, ponovno otvaranje škola te osiguravajući da zaostatci u učenju budu ublaženi.“

Na virtualnome događanju povodom Svjetskoga dana učitelja, među ostalima govore i Andreas SCHLEICHER, ravnatelj Odjela za obrazovanje i vještine pri Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) te Stefania GIANNNINI, zamjenica glavnoga ravnatelja za obrazovanje (za Unesco).

■ NAPOMENA  ■ piše: Catherine LOUGH, suradnica portala TESUJEDINJENO KRALJEVSTVO: TES – The Times Educational Supplement – najveća mrežna zajednica međuučiteljske potpore na svijetu koja dopire do više od 13 milijuna korisnika ■ izvornik: www.tes.com  ■ photo by Shutterstock  ■