Pljesak molim
PŠ VRSINE
Botanički vrt za čistu peticu
objavljeno: 5. lipnja 2015.

Škola je u malom selu Vrsine. Razredi su kombinirani. Nastava se odvija uvijek u jutarnjoj smjeni. Botanički vrt područne škole Vrsine je za čistu peticu. To i ne treba čuditi  jer škola veliku pažnju posvećuje svom školskom vrtu.

Ni jedan lijepi dan u godini nisu propustili da nešto dobro nisu napravili. Nastava se često odvija u vrtnom zgodnom šarenilu, a i pjesma onda krene bez imalo muke. Sve je počelo prije 12 godine kad je u školu došla učiteljica Dijana Rinčić. Ona je velikim radom i entuzijazmom od zapuštenog zemljišta napravila čudo.

Tlo je bilo jako krševito. To su riješili nasipanjem oko 50 četvornih metara kvalitetne zemlje koju im je donirala općina Marina. Zapadni dio vrta posađen je ukrasnim biljem, a istočni ljekovitim biljem.

U lipnju 2003. zasađen je mali maslinik posvećen trećem pohodu Pape Ivana Pavla Drugog crkvi u Hrvata, godinu dana kasnije,u travnju, uz pomoć radnika Hrvatskih šuma ponovno smo isplanirali prostor i zasadili novo ukrasno bilje koje su im donirale  Hrvatske šume.

Lijeva i desna ruka vrta je i teta, spremačica, Ivanka Matijaš, koja pola sata svaki dan posveti malom botaničkom raju.
U Tjednu botaničkih vrtova i arboretuma i oni otvaraju svoj vrta posjetiteljima. Prošle godine imali su 300-tinjak posjetitelja te 10 različitih radionica koje organiziraju i ove godine. 
Od 2007. do 2009. godine bore se protiv bure, suše, tuče…sade biljke, marljivo slušaju korisne savjete, očekuju prvi urod maslina…

Ovo je zaista posebna škola u kojoj se vesele svakom cvijetu, svakoj biljci koja uspije preživjeti zimu, slanu, ljetnu sušu……Sreći nije bilo kraja kada su 2009. u šibenskom kazalištu proglašeni pobjednikom u natječaju „Najljepši školski vrtovi“.

U PŠ Vrsine tijekom godine su vrlo aktivni, pa su i ove godine organizirana različita predavanja i radionice. Vrt PŠ Vrsine posjetili su učenici iz OŠ kralja Zvonimira  iz Segeta, učenici PŠ Ljubitovica, PŠ Blizna, učenici iz OŠ Rogoznica te učenici iz centralne škole u Marini.

Izvor:

http://os-iduknovic-marina.skole.hr/?news_hk=5464&news_id=118&mshow=1105#mod_news

http://www.hrt.hr/284381/magazin/botanicki-vrt-podrucne-skole-vrsine4

Fotografije: http://os-iduknovic-marina.skole.hr/