Pljesak molim
BREAKTHROUGH JUNIOR CHALLENGE JE NATJECANJU KOJE POTIČE KREATIVNO RAZMIŠLJANJE O ZNANOSTI
Ema Donev iz Ivanić Grada u finalu svjetskog natjecanja
objavljeno: 22. rujna 2022.

Dramatična završnica između naše Eme Donev iz Ivanić Grada i Abela Dagnea iz Amerike završila je Eminim vodstvom u broju lajkova. Hrvatska je za Emu osigurala 156.100 ukupnih lajkova na Youtube i Facebook videima, dok je Abel skupio ukupno 151.900. Sve to ne bi bilo moguće bez velike podrške javnosti – Hrvatska je još jednom dokazala da ne postoji nemoguće kada se ujedini oko istog cilja.

Podrška iz Hrvatske pokazala se snažnijom od podrške koju je sjajni mladi znanstvenik Abel dobio iz Amerike i Etiopije odakle potječe.

Da bi došla do finala Breakthrough Junior Challengea, Emina je snimka prvo prošla kritiku drugih natjecatelja, zatim je odabrana u najboljih 75, pa je stručna komisija to suzila na najboljih 30. Na društvenim mrežama skupljali su se lajkovi za one koji ulaze u finale, a naša Ema skupila ih je dovoljno. 
No, natjecanje još nije gotovo!

Ema je prvi potvrđeni finalist u TOP 5, dok će se ostalih 15 kandidata boriti za preostala četiri mjesta ocjenom stručnog žirija.

Pobjednika odabire stručni žiri u kojem sjedi 14 vrhunskih stručnjaka iz NASA-e, International Space Universityja, kao i Harvarda, Berkleyja, te druga cijenjena imena svjetske znanosti.

Tko zapravo stoji iza Breakthrough Junior Challenge natjecanja?

Natjecanje je sponzorirano od strane zaklada koje su osnovali suosnivač Googlea Sergey Brin, suosnivači Meta platformi (Facebook, Instagram, Whatsapp) Priscilla Chan i Mark Zuckerberg, te velika imena zaslužna za ovo natjecanje, osnivači Yuri i Julia Milner te Anne Wojcicki.

Cilj je proslaviti najbolji znanstveni rad i nadahnuti sljedeću generaciju znanstvenika.

Ema se zahvalila na podršci.

Detaljnije o natjecanju saznajte OVDJE.