Pljesak molim
PRIRODOSLOVNA OLIMPIJADA EUROPSKE UNIJE
Hrvatskim učenicima srebrne medalje
objavljeno: 14. svibnja 2022.

Šestoro hrvatskih predstavnika osvojilo je srebrne medalje na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije na kojoj je ove godine u Hradec Kralove u Republici Češkoj sudjelovalo 120 učenika, raspoređenih u 40 ekipa iz 20 zemalja članica Europske unije.

U dva hrvatska tima bili su učenici prvih i drugih razreda gimnazija iz Rijeke, Čakovca, Zagreba, Pule, Varaždina i Splita koji su u prvom zadatku istraživali fizikalna, kemijska i biološka svojstva i spojeve kože, a u drugom proučavali ogib svjetlosti na modelu molekule DNA, analizirali spojeve s antivirusnim svojstvima te proučavali mutacije DNA vezane uz bolesti u humanoj populaciji.

Iako su zadaci bili složeni i isprepleću znanja iz fizike, kemije i biologije naši su se učenici sjajno snašli i u timovima uspješno riješili sve zadatke, priopćio je zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirao sudjelovanje hrvatskih učenika.

Medalje su odnijeli Karlo DOMIJAN ♦ Prva sušačka hrvatska gimnazija, Rijeka Ema NOVAK ♦ Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec Ivan HEGEDIĆ ♦ V. gimnazija, Zagreb Kim RADEŠIĆ ♦ Gimnazija Pula Vanda VRČEK I. gimnazija, Varaždin Mario VRDOLJAK III. gimnazija, Split.

Na Prirodoslovnu olimpijadu plasirani su nakon što su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja.

Prirodoslovna olimpijada namijenjena je učenicima do 16. godine koji se natječu timski u rješavanju interdisciplinarnih zadataka iz fizike, kemije i biologije, a od natjecatelja se zahtijeva spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema. [ HINA ]