Pljesak molim
POZNATI REZULTATI > IV. LIKOVNOGA NATJEČAJA
„ISKONI BJE SLOVO“: Objavljujemo imena nagrađenih
objavljeno: 5. lipnja 2020.

Zadarska županija, Grad Zadar i Udruga glagoljaša Zadar četvrtu su godinu zaredom pokrovitelji projekta likovnoga natječaja „Iskoni bje Slovo“. Organizator projekta je OŠ Zadarski otoci – Zadar. Ovom natječaju svoju veliku podršku davao je nedavno preminuli mons. dr. sc. Pavao Kero (1940. – 2018.), glagoljaš našega vremena koji je dao nemjerljiv prinos čuvanju i promicanju glagoljice u Zadru i Hrvatskoj.

Cilj je projekta osvijestiti važnost glagoljice i njezino povijesno značenje kako bi učenici otkrivali, razvijali i njegovali vrijednosti hrvatskoga naroda.

Značenje naslova likovnoga natječaja „Iskoni bje Slovo“ – prve su riječi Ivanova evanđelja napisane glagoljicom. Na staroslavenskome Iskoni bje Slovo i Slovo bje u Boga i Bog bje Slovo znači: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.

IV. likovni natječaj „Iskoni bje Slovo“ vodili su i organizirali članovi povjerenstva: ravnatelj Davor Barić, prof. Sunčica Ivin Mikulić, prof. Vesna Dunatov, prof. Mate Čačić, prof. Iva Buljat, prof. Bernarda Kamber, prof. Mate Mustać, prof. Darko Vulin, prof. vjeroučiteljica Nada Šarlija, prof. knjižničarka Mišela Nežić, učiteljice razredne nastave Renata Andrović, Anđelina Grancarić i Željka Diklan.

Na natječaj pristiglo je ukupno sto i deset radova iz dvadeset osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Učenici su se natjecali u četirima kategorijama: 1.i 2., 3. i 4., 5. i 6. te 7. i 8. razreda. Ocjenjivački sud, sastavljen od dvojice profesora likovne kulture i akademskih slikara Borisa Žuže i Bogdana Mogilevskija, 19. svibnja 2020. godine odabrao je najbolje radove.     

KATEGORIJA 1. I 2. RAZREDA:

1. mjesto: Ana TURINA

1. r., mentorica: Ivana Salopek Turina, Prva osnovna škola, Ogulin

2. mjesto: Lorena ĐUĐIK

1.r., mentorica: Marija Mikić, OŠ Budrovci, Đakovo

3. mjesto: Nina ŠPAČEK

2.r., mentorica: Snježana Supan, OŠ Sirač, Sirač

KATEGORIJA 3. I 4. RAZREDA:

1. mjesto: Sara CVITAN

4.r., mentorica: Helena Šarić, OŠ J. Šižgorić, Šibenik

2. mjesto: Greta LONJAK

4.r., mentorica: Đurđica Pošta, OŠ ‘Antun Nemčić Gostovinski’, Koprivnica

3. mjesto: Fani ČIKLIĆ

4.r., mentorica: Ivana Medić, OŠ ‘Vladimir Nazor’, Neviđane

KATEGORIJA 5. I 6. RAZREDA:

1. mjesto: Martina KOSAR

5.r., mentorica: Željka Kalabek, IV. osnovna škola Bjelovar

2. mjesto: Ivan PAVLEŠEVIĆ

6.r., mentorica: Marija Grgić, OŠ ‘Antun Gustav Matoš’, Tovarnik

3. mjesto: Lea DEJANOVIĆ

5.r., mentorica: Antonela Stanić, OŠ kralja Tomislava, Udbina

KATEGORIJA 7. I 8. RAZREDA:

1. mjesto: Marijeta MARAS

7.a, mentorica: Zdenka Biliškov, OŠ Visoka, Split

2. mjesto: Ana MARINIĆ

8.r., mentorica: Inga Galović, OŠ ‘Sveti Matej’, Viškovo

3. mjesto: Marta BLAŽIĆ

8.r., mentorica: Lucija Lebić, OŠ Antuna Mihanovića, Slavonski Brod

Profesor Boris Žuža dao je osvrt na pristigle dječje radove: „Sami likovni radovi iskazuju raznoliko bogatstvo likovnih pristupa, izvedbenih tehnika i ostvarenih kompozicija. Ipak je osnovnoškolsko doba prava riznica mladenačkih kreativnih ideja i iskazivanja ljubavi prema pismu iz hrvatske prošlosti i likovnome stvaralaštvu.“

Napokon je ove godine izašao prvi tiskani glasnik „Iskoni bje Slovo“. Grafičko oblikovanje i tisak pružila je Školska knjiga koja je prepoznala važnost ovoga projekta. Svi mentori koji su sudjelovali dobili su po jedan primjerak, također i nagrađeni učenici.

Nažalost, zbog pandemije korona virusa izložba i prigodan program nisu održani u školi. Nagrađeni učenici i mentori primili su pohvalnice i nagrade putem pošte.

 Očekujemo da će se sljedeći likovni natječaj proširiti i na Hrvate izvan Hrvatske i na taj način podržati očuvanje hrvatske kulturne baštine.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju.

■  Piše: Željka DIKLAN, učiteljica RN, savjetnica  ■   OŠ Zadarski otoci – Zadar.  ■