Pljesak molim
GIMNAZIJA VUKOVAR
Nagradu „Luka Ritz“ dobio vukovarski gimnazijalac Luka PRCE
objavljeno: 15. lipnja 2020.

Vukovarski gimnazijalac Luka PRCE, kao predstavnik naraštaja mladih koji su spremni mijenjati društvo i svijet nabolje, dobitnik je Nagrade „Luka Ritz“.  Na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodijeljene su godišnje Nagrade “Luka Ritz”. Nagrada se dodjeljuje jednome učeniku osnovne i jednome učeniku srednje škole.

Ova hvalevrijedna nagrada za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pripala je vukovarskome gimnazijalcu Luki Prci za ostvarena postignuća  u promicanju tolerancije, humanoga i nenasilnoga ponašanja te pozitivnoga odnosa među učenicima i odraslim osobama. 

Godišnja nagrada “Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja dodijeljena je Doroteji HORVAT, učenici osmog razreda Osnovne škole “Kralja Tomislava” iz Našica, te Luki PRCI, učeniku četvrtog razreda Gimnazije iz Vukovara.

Zbog iznimno dobrih prijedloga dodijeljena su ČETIRI POSEBNA PRIZNANJA. Dobile su ih Marija BRKIĆ, učenica četvrtog razreda Osnovne škole “Krune Krstića” Područna škola u Pločama, Barbara RUŽIČIĆ, učenica osmog razreda Osnovne škola “Mladost“ u Jakšiću, učenik drugog razreda Elektroindustrijske i obrtničke škole u Rijeci Tin PRIBANIĆ i učenik četvrtog razreda zagrebačke Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Mihael KUZMIČIĆ.

Luka je maturant jezičnoga usmjerenja vukovarske gimnazije i upravo polaže ispite državne mature te se priprema za upis na studij sestrinstva. Svestrani je mladić koji svojim osobnim primjerom potiče na pozitivno, nenasilno i tolerantno ponašanje, stvara i održava pozitivnu komunikaciju i socijalnu prihvaćenost svakoga učenika u razredu i školi, ophodi se prema vršnjacima i odraslima s poštovanjem i ljubaznošću, sprječava konflikte, sudjeluje u rješavanju sukoba i potiče druge na nenasilno rješavanje sukoba.

Luka nesebično pomaže žrtvama nasilja, brani slabije te potiče i podržava svoje vršnjake u pozitivnim i humanim idejama. Bez dvojbi, odgovorno i otvorena srca organizira i sudjeluje u humanitarnim akcijama te  sudjeluje s drugim učenicima i nastavnicima u projektima prevencije nasilja, u organizaciji mirovnih koncerata, izložaba, tribina, konferencija, seminara, okruglih stolova, radionica, sportskih natjecanja i priredaba.

Dugogodišnji je volonter u Domu za starije osobe PRIMUM u Vukovaru gdje se redovito druži sa starijim osobama i uljepšava im boravak u ustanovi.

„Predivan je osjećaj vidjeti koliko su sretni što imaju s kim podijeliti svoje životne priče i svoja životna iskustva prenijeti na nas mlađe“, ističe Luka.  Volontira i u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovaru gdje s korisnicima doma redovito izrađuje čestitke za blagdane, s njima pjeva i svira te im šetnjom uljepšava i obogaćuje dane. Volonter je i u Udruzi Vukovarski leptirići – udruzi za unaprjeđenje kvalitete života, medicinske i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju, gdje se redovito druži s djecom s poteškoćama u razvoju – igrom i sudjelovanjem u rehabilitacijskim vježbama.

U Udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Luka i štićenici redovito se druže, plešu, izrađuju kreativne rukotvorine, sudjeluju u održavanju okoliša kako bi vanjsko okruženje bilo što primjerenije i ugodnije za boravak. Uza sve to, Luka stigne volontirati i u socijalnoj samoposluzi Humanitarne udruge Duga, pri čemu pomaže u organizaciji prikupljanja hrane, novčanih sredstava i ostalih potrepština. Na njegovu inicijativu u školskoj je kantini otvorena „kasica prasica“ te se prikupljenim sredstvima svakoga mjeseca kupuje sve što je potrebno za korisnike socijalne pomoći, a član  je i gimnazijskoga Volonterskoga kluba Vid – vidi i djeluj.

Sudjelovao je i u Skupini Građanski odgoj koja promovira tolerantno i humano ponašanje te pruža smjernice kako takvo ponašanje provesti raznim vrstama djelovanja – volontiranjem u udrugama i na individualnoj razini. Sudjelovao je i u međunarodnome volonterskom projektu „72 sata bez kompromisa“ koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Svoj je prinos dao i u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“ kojim su se prikupljala novčana sredstva, zahvaljujući čemu je uveden besplatan WiFi na odjel pedijatrije vukovarske bolnice, te u drugim raznim aktivnostima.

Luka je sudjelovao i na brojnim natjecanjima. Posebno ističe natjecanje Hrvatskoga Crvenog križa koje ima izuzetno važan cilj – edukaciju mladih i unaprjeđenje nacionalne doktrine prve pomoći te motivaciju mladih za humanitarno djelovanje u zajednici, što je pokazao i tijekom epidemije korona virusa kada je sa svojim prijateljima i djelatnicima Gradskoga društva Crveni križ-Vukovar pomagao starijima i potrebitima. Luka je sve ove godine bio od velike pomoći u obilježavanju Dana sigurnijega interneta kojim se promiče odgovorno i sigurno korištenje interneta – pripremom, organizacijom i sudjelovanjem.

Tako je sudjelovao u edukativnim radionicama na temu Cyberbullying i Društvene mreže – pravila ponašanja te u nacionalnome webinaru povodom obilježavanja Dana sigurnijega interneta pod nazivom Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji internet počinje s tobom. u organizaciji ISŠ Zagreb i Gimnazije Vukovar za gotovo 60 strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske, s ciljem podizanja svijesti o prevenciji i suzbijanju nasilja. Više od 2000 sudionika webinara učilo je tada o stvaranju, poštovanju i povezivanju kako bi internet učinili boljim mjestom – bez virtualnoga zlostavljanja.

Ovo je tek djelić Lukinih aktivnosti koji dokazuje kako s nama žive mali, samozatajni, nesebični, a tako veliki ljudi koji nam svojim pozitivnim i empatičnim stavom i proaktivnošću pokazuju i dokazuju kako svijet može postati bolje mjesto jer čovjek je doista velik onoliko koliko daje.

Luki su nagradu u vidu skulpture i knjige Luke Ritza … Sa srećom u džepu i osmijehom na licu, posebne povelje i priznanja te jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno, uručile Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka DIVJAK i Predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade, majka Luke Ritza, Suzana RITZ, a iznimnu čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovomu svečanom događanju imale su Lukina ravnateljica Giana MAROVIĆ ZEKO i profesorica, Lukina mentorica, Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ.

Posebno dirljive i inspirativne riječi, nagrađenima i svim nazočnima uputila je majka zagrebačkoga maturanta Luke Ritza, tragično preminuloga od posljedica ozljeda koje su mu nanijeli njegovi vršnjaci dok je s prijateljem čekao autobus, citirajući Alberta Einsteina: „Um je poput padobrana – funkcionira jedino ako je otvoren“, poslavši poruku mladima da razvijaju vlastiti identitet temeljen na ujedinjenju u različitome jer svi imaju pravo disati! Vukovarska gimnazija dobila je posebno priznanje za kontinuirano poticanje mladih na borbu protiv nasilja, senzibilizaciju javnosti, prevenciju nasilja te promociju pozitivnih uzora i modela ponašanja, a Luki je dopredsjednik Hrvatskoga rukometnog saveza Boris Mesarić uručio dres hrvatske rukometne reprezentacije.

Ova nagrada sinonim je za humano i kreativno djelovanje u smjeru širenja tolerancije i nenasilnoga ponašanja, kao što stoji na stranicama MZO:

Želja je da Nagrada „Luka Ritz” bude ZNAK prepoznavanja onih koji se bore za vrijednosti mira, tolerancije, nenasilja i svega onoga za što se zalažemo promišljajući o budućnosti našega društva.

I kako Luka kaže: „Ako želite promijeniti svijet na bolje, tada vam ne preostaje ništa drugo već da vi budete ta promjena koju želite u svijetu“.

■ Piše: Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ  ■  Gimnazija Vukovar  ■