Pljesak molim
Natjecanje robotičara u OŠ Mate Lovraka
objavljeno: 20. prosinca 2013.

U subotu, 7. prosinca 2013., u OŠ Mate Lovraka održano je natjecanje RoboCup Zagreb Open – 1. kolo Hrvatske lige robotičara. Organizatori natjecanja bili su Hrvatski robotički savez, Hrvatsko društvo za robotiku, OŠ Mate Lovraka i Udruga Robofreak. Na natjecanje su se prijavile 64 ekipe iz Pule, Karlovca, Velike Gorice, Popovače, Kutine, Varaždina, Zagreba, Splita, Jelse, Supetra i Maribora. 

Natjecanje je otvorila Tamara Obradović Mazal, izaslanica predsjednika RH, savjetnica za gospodarstvo i sektorske politike EU-a, te pozdravila sve prisutne uime predsjednika. Svečano otvaranje natjecanja počelo je nastupom dječjeg zbora i zbora profesorica OŠ Mate Lovraka.      

Natjecanje je organizirano u nekoliko kategorija: Rescue A – 33 ekipe, Rescue B – 4ekipe, Rescue za odrasle – 4 ekipe i Robotička alka – 23 ekipe. Prvo mjesto u Robotičkoj alki osvojili su učenici OŠ Supetar Ante Kaštelan i Paul Lombardić. Drugo su mjesto osvojili učenici OŠ Jelsa Josip Paršić i Stjepan Visković, a treće učenice OŠ Jelsa: Vini Božiović i Antonia Mijalić. U kategoriji Rescue A prvo je mjesto pripalo učenicima OŠ Dugave Grguru Premecu i Domagoju Ćuriću, drugo učenicama 1. OŠ Varaždin Neri i Maji Kuzminski, a treće učenicima 1. OŠ Varaždin Robertu Špralji i Juri Bobiću. U kategoriji Rescue A za srednjoškolce prvo su mjesto osvojili Ivan Kolarić i Lana Kovačević, drugo Filip Kuzminski i Branimir Ćaran, a treće Matej Novosad i Patrik Vuić. Ove je godine prvi put uvedena i Rescue B kategorija u kojoj se simulira scenarij potresa. U njoj je prvo mjesto osvojila ekipa Croatije iz Varaždina koju su činili Filip Kuzminski i Ivan Kolarić, drugo mjesto ekipa Zagnana Reševalca iz Slovenije u kojoj su bili Zoran Uran i Žan Laura Gaber, a treće ekipa Trollobot iz Popovače – Ema Kristina Krnjajić i Dario Šaka. U kategoriji Rescue za odrasle najbolji je bio Domagoj Premec.

2. kolo Hrvatske lige robotičara održat će se 22. veljače 2014. u Popovači, a 3. kolo 22. ožujka 2014. u Dubrovniku.