Pljesak molim
OŠ „Ivo Lola Ribar” – Državna i svehrvatska svečanost Dani kruha 2013.
objavljeno: 30. listopada 2013.

U OŠ „Ivo Lola Ribar” u Labinu 13. listopada održana je Državna i svehrvatska svečanost Dani kruha 2013.

Sudionici smotre – učenici, učitelji, vrtićka djeca i odgojiteljice – ukrasili su svoje štandove i na njima izlagali plodove zemlje svojega kraja, kruh i krušne proizvode, različito sjemenje, stare alate te različite likovne i literarne uratke, poslovice i uzrečice o kruhu i plodovima zemlje. Posjetitelji su imali priliku upoznati se s običajima i tradicijom različitih krajeva Hrvatske, Mađarske, Vojvodine i Federacije BiH.

Iz Labinštine su na smotri, uz OŠ „Ivo Lola Ribar”, sudjelovali i  Turistička zajednica grada Labina i Gljivarsko društvo Martinčica, OŠ Matije Vlačića, DV „Pjerina Verbanac”, SŠ Mate Blažine, Labin, OŠ Vladimira Nazora, Potpićan – PŠ Pićan, OŠ Ivana Batelića, Raša, i OŠ „Ivan Goran Kovačić”, Čepić.

Učenici izlažu na Danima kruha

Smotra je svečano otvorena oko 10.00 sati pozdravom ravnatelja OŠ „Ivo Lola Robar” Mire Alilovića. Uzvanike su nakon toga pozdravili predsjednik Udruge Lijepa naša Ante Kutle, gradonačelnik Labina Tulio Demetlika i zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko. Smotru je otvorila izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Tanja Vrbat.

Nakon kratkog uvodnog programa sudionici smotre u procesiji su, predvođeni porečko-pulskim biskupom u miru Ivanom Milovanom uz župnika Blaža Bošnjakovića i noseći darove, krenuli prema crkvi Gospe Fatimske u kojoj je služena sveta misa.

Smotra je završila prigodnom priredbom na kojoj su učenici recitirali, pjevali, plesali i svirali „po domoće“. Glavnu su riječ imali učenici škole „Ivo Lola Ribar”, a u priredbi su sudjelovali i zbor Osnovne glazbene škole Matka Brajše Rašana, učenici OŠ „Vitomir Širola Pajo”, Nedešćina, članovi KUD-a „Ivan Fonović Zlatela” iz Kršana i RKUD-a „Rudar” iz Raše te djeca iz Dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac”, Labin – područni odjel Rabac. Zahvaljujemo im što su svojim doprinosom uljepšali kulturno-umjetnički program.

Djeca na Danima kruha

Na smotri je bilo više od 70 štandova  na kojima je izlagalo oko 300 sudionika među kojima 53 učenika OŠ „Ivo Lola Ribar” i svi djelatnici škole, a u kulturno-umjetničkom programu sudjelovalo je i  40 učenika ostalih škola i vrtića.

Glavni organizator svečanosti bila je Udruga Lijepa naša, a domaćini su uz OŠ „Ivo Lola Ribar” bili Grad Labin i crkva Gospe Fatimske. Donatori su bili  Istarska županija, TZ grada Labina, TZ Kršan, RoTiRo Labin i Rosa Alessia Labin (pomoć u estetskom uređenju škole), RKUD „Rudar“ iz Raše (posudba narodnih nošnja) te Riviera Adria d.d. (posudba stolnjaka).

Više fotografija sa svečanosti možete pronaći OVDJE i OVDJE