Pljesak molim
ŠKOLSKI DRŽAVNI PRVACI U ODBOJCI
Osječani i Splićanke predstavljali Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u odbojci u Brazilu
objavljeno: 27. lipnja 2022.

Školsko sportsko društvo Primag iz III. gimnazije Osijek i Školsko sportsko društvo Azinus V. gimnazije ,,Vladimir Nazor” Split sudjelovali su u Brazilu na Svjetskom školskom sportskom prvenstvu u odbojci te se vraćaju kući s osvojenim 7. i 11. mjestom! 

Sportaši i sportašice, koji su početkom svibnja postali državni prvaci u odbojci, sudjelovali su na ISF WSC Volleyball 2022., prvenstvu Međunarodne školske sportske federacije, koje se održalo u Foz do IguaÇu, u Brazilu od 19. do 27. lipnja 2022. 

Teška konkurencija, ali izvrsne utakmice

U konkurenciji 14 delegacija iz cijelog svijeta naši su sportaši osvojili 7. (djevojke) i 11. (mladići) mjesto.

Osječani nisu uspjeli ostvariti prolazak skupine, ali su posljednjom utakmicom protiv Čilea pokazali svoje odbojkaške vještine i pobijedili 2:0 dok su djevojke u napetom četvrtfinalu izgubile protiv kineskog Taipeija koji su dogurali do finala. Naše su djevojke potom

briljirale u ostalim utakmicama i pobjedom protiv Izraela osvojile 7. mjesto. Novi nam svjetski prvaci u muškoj kategoriji dolaze iz Turske dok je ta titula kod djevojaka pripala našim susjedima iz Srbije kojima čestitamo na ponovnom uspjehu. 

Kulturan dan i iskustva za pamćenje

Divna su međunarodna događanja obilježila ovo natjecanje pa je tako naša delegacija sudjelovala na događanjima poput svečanosti otvorenja, Noći nacije, Kulturnom danu te izletu na fantastične slapove Iguazú . Muški je dio delegacije posjetio i Muzej filmskih auta koji ih je oduševio.

Već je tradicionalno najveća gužva na susretu nacija bila upravo na hrvatskom štandu gdje su ostali predstavnici naše sportaše ispitivali o hrvatskom moru i prirodi, ali i o slatkišima koje su mogli probati i koji na svakom natjecanju postanu senzacija. Naše su ekipe na Noći nacija zajednički otplesale i slavonsko kolo Kukunješće. Dok je veći dio naših sportaša plesao, Ana i Kate, odjevene u rimske toge iz doba cara Dioklecijana, gledateljima su dijelile hrvatske slatkiše.

Tko su članovi naše delegacije? 

Ponosni na naše državne prvake i svjetske predstavnike, predstavljamo vam članove hrvatske delegacije koja nas je predstavljala na ovom svjetskom prvenstvu. 

DJEVOJKE: Ana Burilović, Lucijana Terze, Marija Tabak, Tia Kovčo, Kate Lijić, Ana Mateljan, Roza Draganić Strgačić, Lucia Matijaš, Renea Zubanović, Vana Tangar, Gabrijela Novačić, Lea Vitalić te trener Ivica Šupe – V. gimnazija ,,Vladimira Nazora” Split.

MLADIĆI: Dino Šoš, Dominik Lasović, Gabriel Šunjo, Ivan Dubravac, Jakov Šušnjara, Martin Bošnjak, Mate Pušić , Petar Mikolčević te trener Igor Dubravčić – III. gimnazija Osijek iz Osijeka

Sudjelovanje im je omogućeno zajedničkim trudom Hrvatskog školskog sportskog saveza, županijskih saveza, škola i donacija prikupljenih za putovanje. 

Hrvatska delegacija zahvaljuje CBDE Školskom sportskom savezu Brazila i ISF Međunarodnoj školskoj sportskog federaciji na uspješnoj suradnji i organizaciji ovog natjecanja, a posebno pozdravlja i potpredsjednika Školskog sportskog saveza Brazila gospodina Robsona Aguiaru te gospođu Gordanu Prelčec Sermek, opunomoćenu ministricu u Veleposlanstvu Republike Hrvatska u Saveznoj Republici Brazil, s kojom su se susreli tijekom natjecanja i koja ih je podržavala na utakmicama. 

Sve rezultate i detalje s ovog natjecanja pronađite OVDJE.