Pljesak molim
ODGOJ U OZRAČJU HUMANIH VRIJEDNOSTI
Primjeri dobre prakse u Dječjem vrtiću Milana Sachsa
objavljeno: 20. prosinca 2022.

S radošću i veseljem primili smo vijest da se naš humanitarni rad prepoznao kao rezultat dugogodišnjih aktivnosti Dječjeg vrtića Milana Sachsa u Zagrebu. Zbog toga smo u studenome ove godine primili dva priznanja, prvo za pružanje potpore ranjivim skupinama i drugo za dugogodišnje sudjelovanje u humanitarnim projektima. U svim tim aktivnostima i projektima bila su uključena djeca, njihovi roditelji i svi djelatnici dječjeg vrtića.

Središnji koordinacijski odbor akcije GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE uručio je povelju za Naj akciju 2022. godine Gradu Zagrebu – Dječjem vrtiću MilanaSachsa pod nazivom Djeca djeci s ljubavlju.

Humanitarnu akciju proveli smo u suradnji s Crvenim križem, prikupljajući hranu i higijenske potrepštine za male Ukrajince. Stručni djelatnici i odgojitelji napravili su plan da bi se djeca na najbolji mogući način mogla integrirati u njihove vršnjačke skupine. Likovnim aktivnostima i dramsko-scenskim igrama uveli smo ih u svoj čarobni svijet priča i bajka te na taj način potaknuli pozitivne emocije koje im sad trebaju više nego ikad. Pripremili smo i uvježbali predstave i igrokaze, a odabrali smo sadržaje sa sretnim završetkom, koji nose poruku ljubavi i mira, dajući im nadu da će se uskoro vratiti svom domu.

Mali humanitarci u vrtiću sa svojim odgojiteljima iznose pregršt korisnih i maštovitih ideja, a tu se ne smije zaboraviti uloga roditelja koji su djeci važna potpora da ustraju u svome vrijednome humanitarnom radu. Humana je misija prepoznata ne samo u prikupljanju pomoći za potrebitu djecu nego i u poticanju solidarnosti među svima nama, a posebice među najmlađima. 

Kao rezultat dugogodišnje suradnje i uključenosti u lokalnu zajednicu te želje za pružanjem pomoći djeci s posebnim potrebama svjedoči i povelja prijateljstva 2020. te zahvalnica koja nam je uručena na svečanosti obilježavanja 75 godina Centra za rehabilitaciju Zagreb u studenome 2022.

Naša je suradnja počela sudjelovanjem djece i odgojitelja u provedbi likovnih aktivnosti te izvođenjem naših autorskih dramskih predstava, za djecu Centra, sa šaljivim sadržajima koja su ih uveseljavala. Zajednička su se druženja nastavila i u inkluzivnoj likovnoj koloniji Mali Montmartre s nizom poznatih likovnih umjetnika, poslije čega smo imali izložbu radova.

Cilj i osnova takve suradnje jest neposredni kontakt djece Dječjeg vrtića Milana Sachsa i djece Centra za rehabilitaciju Sloboština. Zajedničko provedeno vrijeme obogaćuje dječje iskustvo jer s empatijom i otvorenim srcem sve može biti ljepše pri pružanju potpore jednih drugima.

Takve aktivnosti sve nas ispunjaju velikom radošću i ujedno obogaćuju za nemjerljivo iskustvo koje nas zasigurno čini boljim osobama i spremnijima za prihvaćanje različitosti.

Osim već navedenoga, ponosni smo i na susrete s djecom s posebnim potrebama, korisnicima Caritasove Kuće ljubavi, na druženja s imigrantima i djecom romske narodnosti.

Djelatnici i djeca Dječjeg vrtića Milana Sachsa već su dugi niz godina svjesni važnosti pomaganja i motivirani u skupljaju darova tijekom godine, a osobito u blagdansko vrijeme.

Želja nam je osnovne ljudske vrijednosti naših malih polaznika vrtića utkati i prenositi novim naraštajima s nadom da će slijediti dosadašnju tradiciju humanitarnih aktivnosti.

Od samog početka naš je moto bio: Ne zaboravimo da naše malo nekome znači mnogo!

Na kraju bih citirala norveškog pisca Arnea Garborga koji je rekao: Šireći dobrotu oko sebe, istodobno je jačamo u sebi. U svakodnevnom radu s djecom, suradnjom s roditeljima i lokalnom zajednicom tu sintagmu djelatnici Dječjeg vrtića Milana Sachsa provode u djelo pokazujući ljubav, poštovanje i velikodušnost prema potrebitima, pružajući ruke pomoći djeci za ljepši pogled u sretniju i vedriju budućnost.

Naši mali razgovori na temu Dobra djela (izjave djece):

■  Napisala:  dr. sc. Gordana LEŠIN, ravnateljica Dječjeg vrtića Milana Sachsa u Zagrebu ■