Pljesak molim
AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE
Razvoj digitalnih kompetencija na nacionalnoj eTwinning konferenciji
objavljeno: 11. studenoga 2020.

Sudionici konferencije bili su uglavnom odgojno-obrazovni djelatnici koji su početnici u eTwinningu – najvećoj europskoj odgojno-obrazovnoj zajednici okupljenoj na digitalnoj platformi koja omogućuje razvoj digitalnih kompetencija učenika i nastavnika kroz međunarodne projekte.  

“Uspješan razvoj eTwinning zajednice u Hrvatskoj tijekom 13 godina možemo potkrijepiti brojkama koje hrvatsku eTwinning zajednicu čine jednom od najaktivnijih i najbrže rastućih u Europi. U ovoj je godini više od 1000 projekata, u odnosu na prošlogodišnjih petstotinjak, dobilo nacionalnu oznaku kvalitete, što je pokazatelj kontinuiranog povećanja kvalitete eTwinning projekata hrvatskih korisnika. Aktivno je više od 7.000 projekata, gotovo 15.000 odgojno-obrazovnih djelatnika i više od 2.500 odgojno-obrazovnih ustanova, od kojih njih 125 nosi oznaku eTwinning škole”, istaknula je na početku konferencije ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr.sc. Antonija Gladović.  

Ovogodišnjom konferencijom Razvoj digitalnih kompetencija: eTwinning za inovativno i kreativno rješavanje izazova cilj nam je uputiti na važnost eTwinninga u razdoblju kad sve veći broj nastavnica i nastavnika traži nova, digitalna rješenja za nove izazove današnjice. 

Ravnateljica Antonija Gladović podsjetila je na iznimno važnu ulogu koju je eTwinning imao nakon prelaska na online nastavu prošle školske godine.

“Taj je prelazak Nacionalna služba za potporu eTwinningu u suradnji s eTwinning ambasadorima učinila lakšim i jednostavnijim zahvaljujući brojnim edukacijama koje su održane s ciljem potpore u korištenju i primjeni digitalnih alata u nastavi – od ožujka do srpnja održana su čak 42 webinara!” – naglasila je ravnateljica Gladović. 

Dodijeljene su nacionalne nagrade COMET koje se svake godine dodjeljuju najboljim eTwinning projektima.

U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. DOBITNICI SU:

■ U kategoriji predškolski odgoj i obrazovanje,

nagradu dobiva Apolonija Boras iz Dječjeg vrtića Potjeh iz Slavonskog Broda, s projektom STAY HOME.

■ U kategoriji Niži razredi osnovne škole,

nagradu dobiva Branka Pastuović iz Osnovne škole Brodarica, Šibenik s projektom SIGURNIM KORAKOM U ŠKOLU 1.

■ U kategoriji Viši razredi osnovne škole,

nagradu dobiva Anita Šimac iz Osnovne škole Petra Preradovića, Zadar s projektom STEM4CHANGE.

■ U kategoriji Gimnazije,

nagradu dobiva Aleksandra Brmbota iz Srednje škole Markantuna de Dominisa, Rab s projektom HIDDEN WORLD OF PARABOLAS.

■ U kategoriji Strukovne i umjetničke škole,

nagradu dobiva Ružica Soldo iz Strojarsko tehničke škola Fausta Vrančića s projektom INTERNATIONAL DAY OF MATHEMATICS 2020.

Za Školski portal, Branka Pastuović, koja je sa svojim učenicima iz OŠ Brodarica dobila nagradu u kategoriji nižih razreda OŠ je izjavila:

„U godini kada je bilo više eTwinning projekata nego ikada do sada, posebno me raduje što je projektni rad naših učenika i mene osobno nagrađen, a projekt ocijenjen najboljim u kategoriji razredna nastava.

Prošla školska godina bila je vrlo turbulentna i izrazito zahtjevna za sve nas u prosvjeti, a osobito u 1.razredu osnovne škole. Suradnja s roditeljima bila nam je od velike pomoći na čemu im i ovom prilikom zahvaljujem.

Čestitam i dobitnicima nagrada u ostalim kategorijama!“

Održane su i radionice na kojima su se polaznici imali priliku upoznati s osnovama i mogućnostima eTwinning platforme. U izvedbu radionica uključili su se eTwinning i Erasmus+ ambasadori, iskusni odgojno-obrazovni djelatnici s dugogodišnjim iskustvom u aktivnostima eTwinninga i provedbi Erasmus+ projekata.

■ IZ DRUGIH IZVORA ■ mobilnost.hr