Pljesak molim
Regionalno natjecanje iz zavičajne povijesti „Ča je ča” u Rijeci
objavljeno: 6. studenoga 2013.

Udruga nastavnika povijesti Rijeka, RICLIO, u suradnji sa Županijskim stručnim vijećemučitelja povijesti Primorsko-goranske županije, jubilarni je, deseti put obilježila Dan neovisnosti Republike Hrvatske županijskim natjecanjem „Ča je ča” iz zavičajne povijesti. 

Natjecanje je održano u ponedjeljak, 14. listopada 2013., a domaćin ovogodišnjeg natjecanja bio je Muzej grada Rijeke koji je uz Školsku knjigu bio i pokrovitelj nagrada za prva tri osvojena mjesta. Natjecatelji iz 24 osnovne škole Primorsko-goranske županije pokazali su znanje o povijesti Rijeke pronalazeći zadane lokacije u središtu grada i odgovarajući na zadana pitanja. Usmjerivači i graničari, učenici srednjih škola, pripomogli su tome da natjecanje prođe u najboljem redu.

Mladi natjecatelji

Prvo su mjesto osvojili učenici OŠ „Fran Krsto Frankopan” iz Krka, područna škola Vrbnik, drugo mjesto pripalo je učenicima OŠ „Fran Krsto Frankopan” iz Krka, područna škola Vrh, a treće učenicima OŠ Klana. Izvan konkurencije bila je OŠ „Fran Franković” iz Rijeke.

Nagrade za prva tri mjesta učenicima je uručila viša savjetnica Marijana Marinović iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Zanimljivo je da je izvan konkurencije cijelu natjecateljsku rutu, u istim uvjetima kao i učenici koji su se natjecali, prošla i skupina sastavljena od nastavnica povijesti i urednika povijesti Školske knjige.

 

Autor: Deniver Vukelić, prof.