Pljesak molim
GALILEO – EUROPSKO NATJECANJE U CRTANJU
Satelit u svemiru nosit će ime po učenici iz Ražanca!
objavljeno: 18. svibnja 2020.

Nikolinu RUDIĆ, učenicu 2. razreda OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca, ocjenjivački je stručni sud – čiji su članovi Lidija KRALJ [pomoćnica ministra, Uprava za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja], Dragan ROSA [znanstvenik, Hrvatsko astronomsko društvo] i Ingeborg FÜLEPP [umjetnik] – odabrao kao pobjednicu za Hrvatsku.

Pobjednici će biti dodijeljena diploma i model satelita u mjerilu 1:25 koji će nositi njezino ime. U natjecanju su sudjelovala 1.544 učenika iz Hrvatske, a neovisni stručni sud odabrao je pobjednički rad među trideset radova koji su ušli u uži izborni krug.

 Europska komisija organizirala je ovaj uzbudljivi natječaj za djecu rođenu između 2008. i 2013. koja žive u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj. Natjecanje se održavalo od 14. studenoga 2019. do 31. siječnja 2020. Djeca koja žive u tim zemljama bila su potaknuta da sudjeluju u natjecanju. Iz svake od tih triju zemalja odabran je po jedan pobjednik.

Po pobjednicima iz Hrvatske, Norveške i Švicarske nazvat će se satelit iz europskoga sustava satelitske navigacije Galileo i stoga će satelit pod nazivom Nikolina postati dio Galilea.

Za sudjelovanje u natjecanju trebalo je nacrtati sliku onoga što ti prvo padne na pamet kada razmišljaš o svemiru. To su mogle biti zvijezde, rakete, planeti, sateliti, pa čak i izvanzemaljci! Pustiti mašti na volju i nacrtati sliku onoga što vidiš kada sanjaš o svemiru! Izraziti svoju individualnost i kreativnost! Upotrijebiti bilo koji alat za crtanje, slikanje ili bojanje – kistove, olovke, flomastere, šljokice i ljepilo… Tako je Nikolina sa svojom učiteljicom Anom Zekanović prionula poslu i postala pobjednicom ovoga natjecanja.

■ GALILEO

Galileo je neovisni globalni navigacijski satelitski sustav Europske unije koji Europi omogućuje vodeće mjesto u razvoju svemirskih tehnologija. Sustav se sastoji od 30 satelita pod europskim civilnim nadzorom. Usluge sustava kompatibilne su i većinom interoperabilne s američkim GPS-om i ruskim GLONASS-om, ali u potpunosti su neovisne o njima. Satelitski sustav ima brojne primjene u području upravljanja prijevozom, traganju i spašavanju, poljoprivredi ili bilo kojoj usluzi koja se temelji na određivanju lokacije.

■ KONTEKST

Galileo je globalni satelitski navigacijski sustav Europske unije koji pruža vrlo točne podatke o položaju, kao i besplatnu otvorenu uslugu – javno reguliranu uslugu [PRS] za državne korisnike, uslugu traženja i spašavanja [europski prinos međunarodnom programu za spašavanje Cospas-Sarsat], a uskoro i uslugu visoke točnosti te značajku za autentifikaciju.

Usluge sustava Galileo dostupne su tek od prosinca 2016., ali njima se već koristi velik broj građana. Sustav podržava funkcioniranje brojnih područja europskoga gospodarstva kao što su elektroenergetske mreže, poduzeća za upravljanje flotama, financijske transakcije, rekreativna industrija, pomorski sektor, operacije spašavanja i mirovne misije.

Očekuje se da će sustav, uspostavljen u okviru programa Galileo, tijekom razdoblja od 20 godina pridonijeti gospodarstvu EU-a u iznosu od oko 90 milijarda eura.

To uključuje izravne prihode za svemirsku industriju i industriju prijemnika te neizravne prihode za društvo kao što su učinkovitiji prometni sustavi, učinkovitije operacije spašavanja itd.

■  Piše: Ana Zekanović, dipl. učiteljica  ■  OŠ Jurja Barakovića, Ražanac  ■