Pljesak molim
U LJUBLJANI ODRŽAN CENTRAL EUROPEAN REGIONAL CONTEST 2022, A NASTUPILO 56 TIMOVA
Sjajan rezultat zagrebačkih studenata
objavljeno: 30. studenoga 2022.

Ekipa Zagreb 1 u čijem su sastavu bili dva brucoša i jedan student druge godine zagrebačkog PMF-a: Patrik Pavić, Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah, predstavnici Zagrebačkog sveučilišta, osvojili su izvanredno 4. mjesto u konkurenciji jakih poljskih, čeških i ostalih srednjoeuropskih sveučilišta na jučer održanom Central European Regional Contest 2022 u Ljubljani među 56 timova.

Bojan Štetić, Leon Jurić i Dominik Fistrić iz tima Zagreb 2 Sveučilišta u Zagrebu osvojili su 21. Mjesto; Boris Španić, Petar Sruk i Ivan Jambrešić iz tima Zagreb 3 osvojili su 23. Mjesto; Ramal Salha, Filip Kada i Karlo Iletić iz tima Mathos Sveučilišta u Osijeku Josipa Jurja Strossmayera 36. mjesto; Nikolina Rodin, Lucija Žužić i Jakov Tomasić iz tima AlgoRiteh Sveučilišta u Rijeci 37. mjesto, a Rafael Krstačić, Alan Burić i Alan Bubalo iz tima UNIPU Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule 46. mjesto.

Prvo su mjesto osvojili studenti iz Krakova, drugo iz Varšave, a treće iz Praga, svi ujedno i sudionici prošlomjesečnog svjetskog natjecanja za prošlu sezonu na kojem je tim iz Varšave osvojio srebrnu medalju.

Natjecatelji su tijekom natjecanja imali pet sati za rješavanje 12 zadataka u programskim jezicima C, C++, Java, Kotlin ili Python. Nakon održanih svih regionalnih natjecanja bit će određeni timovi pozvani na svjetsko finale. Na prošlogodišnjem su natjecanju sudjelovala  četiri srednjoeuropska tima, tri poljska i jedan češki. Srednjoeuropsko studentsko ICPC natjecanje jedno je od najjačih regionalnih natjecanja u Europi i svijetu i dio je Svjetskog studentskog ICPC natjecanja (International Collegiate Programming Contest – ICPC). Ovo svjetsko natjecanje studentskih timova u programiranju već je preko četiri desetljeća pokretač svjetskog natjecateljskog obrazovnog programa i potiče napredak generacija svjetskih programera i računarskih inženjera.

ICPC svoje korijene vuče od natjecanja održanog na Sveučilištu Texas A&M 1970. godine. Ideja je ubrzo postala popularna u SAD-u i Kanadi te je prvo finale ACM ICPC natjecanja održano 1977. godine. Od tada do danas natjecanje je preraslo u svjetsku mrežu regionalnih natjecanja koja okupljaju timove s više od 55 tisuća studenata koji dolaze s otprilike 3200 sveučilišta iz 111 svjetskih država. Timovi od tri studenta predstavljaju svoja sveučilišta na 45 regionalnih natjecanja te imaju priliku nastupiti na finalu koje okuplja 140 najboljih timova iz cijeloga svijeta. Hrvatski studenti u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara na ovom natjecanju nastupaju od 1996. godine te postižu odlične rezultate. Posebno su uspješni bili na CERC-u 2007., 2013., 2014., 2015., 2016., 2018. i 2019. godine  kada su hrvatski timovi izborili plasman na finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja i na prvim su trima od navedenih nastupa osvojili srebrnu medalju.

Nastup naših informatičara na ovom jakom regionalnom natjecanju organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je ranije organizirao i proveo sva studentska prednatjecanja za izbor svih naših timova koji su nastupili na ovom natjecanju. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

■ Napisao: Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara ■