Pljesak molim
ZAVRŠEN NAJVEĆI SVJETSKI SKUP MLADIH ROBOTIČARA ■ ROBOCUPJUNIOR ■ BANGKOK, TAJLAND
Školska knjiga CRO team i ADI CRO team osvojili brončane medalje
objavljeno: 16. srpnja 2022.

Najveći svjetski događaj robotike i umjetne inteligencije i najveće ovogodišnje natjecanje robotičara u Bangkoku došlo je svome kraju. Proglašeni su pobjednici, a Hrvatska je i ovog puta – zasluženo – imala svoje mjesto među najboljima. Skolska knjiga CRO team i ADI CRO team osvojili su brončane medalje.

Od zadnjeg ‘natjecanja u živo’ našim genijalcima, robotičarima prošlo je tri godine. Zadnja nadmetanja su imali 2019. godine u Sydneyu.

Tri godine kasnije, u Bangkoku, jaka je konkurencija. Svi su napredovali.

Iza nas su robotičke sile Japan, Kina…  Ispred nas u kategoriji Rescue Line su Iran i Njemačka, a u kategoriji Rescue Maze, na čelu su Njemačka i Mađarska. 

Ovdje smo vidjeli jako puno robota u koje je utrošeno nekoliko desetaka tisuća eura, a  naši roboti imaju kućište printano na 3D printeru. 

U 8. vožnji kod Line našem robotu otpao kotač ali i dalje je ‘radio svoj posao’… pratio je stazu. Smijeh i ponos. Svi su nam pljeskali. 

„Do zadnje sekunde u zadnjoj vožnji biti će napeto. Koji obrati, nije to za one slabijeg srca. A jučer baš gledam što će im hitna usred dvorane s robotičkim natjecanjem…“  – komentirao je Željko Krnjajić.

I onda tako nakon 3 dana i 8 vožnji, ne znamo rezultate. Ekipe su dobre, staze su svaki dan bile sve teže što je očekivano, ipak su samo tri ekipe po kategoriji koje su najbolje a one se moraju rezultatom izdvojiti. Naše ekipe su već 12 godina među najboljima pa smo s pravom očekivali medalje – digli smo ljestvicu visoko.

Naše vožnje svi prate i sretni su oni koji su dobili naše ekipe za Super tim.

I onda, nakon svih napora, isčekivanja, stresa…. Hrvati se najbolje vesele.

Ovdje je u Bangkoku 12 kategorija 36 pehara a mi imamo 2 ekipe … Sanjamo pehare! I osvojili smo ih:

3. mjesto

KATEGORIJA Rescue Line

Skolska knjiga CRO team

1.] Borut PATCEV
2.] Juraj KOLARIĆ
3.] Franko PRIKRATKI
Mentori: Ivica KOLARIĆ i Ivan KOLARIĆ

Ispred nas su samo ekipe Njemačke i Irana, a ekipe iz Japana, Koreje, Portugala, Italije…… daleko su iza nas ..,

Skolska knjiga CRO team dobila je i nagradu za inovativno programsko rješenje. 

3. mjesto

KATEGORIJA Rescue Maze

ADI CRO team

1.] Antonio DIJANIĆ
2.] Dora DIJANIĆ
3.] Ivan DIJANIĆ
Mentori: Jelka HRNJIĆ i Željko KRNJAJIĆ

A onda na kraju Ivica KOLARIĆ, zaključuje: Ove godine ministarstvo nije priznalo naše rezultate s evropskog natjecanja. Nema nas u kalendaru Agencije za odgoj obrazovanje državnih natjecanja… Čujete li Vi koji morate to čuti! Mi se organiziramo, mi svejedno idemo i borimo se svim srcem 12 godina … i uvijek smo na postolju.

Žao nam je što ovi i ovakvi rezultati nisu priznati kod upisa učenika u srednje škole i na fakultete kao npr. informatika i matematika jer ovo je primjena znanja a ona bi trebala biti najbolje vrednovana.

Iz Tajlanda na natjecanju koje je bilo zaista vrhunsko, kako po organizaciji tako i po konkurenciji, vraćamo se kući sa dva pehara i dvije brončane medalje.

■  Iz Bangkoka javlja: Jelka HRNJIĆ