Pljesak molim
Sretan vam 5. listopada – Svjetski dan učitelja!
objavljeno: 31. listopada 2013.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže kako se rad učitelja i nastavnika cijeni kao iznimno važan za ukupan razvoj društva. Nakana je obilježavanja Svjetskog dana učitelja dati potporu nastavnicima  u njihovu obavljanju odgovorne zadaće i izvući ih iz anonimnosti te naglasiti važnost njihove profesije i obrazovanja čiji su oni nositelji. Zbog toga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO 1994. u spomen na taj datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

„Poziv za nastavnike!“ je slogan za Svjetskog dana učitelja 2013., a koji UNESCO obilježava sa svojim partnerima Međunarodnom organizacijom rada (ILO), UNDP-om, UNICEF-om i organizacijom Education International (EI).

Svjetski dan učitelja 2013.

Budući da su nastavnici najsnažnija sila za ravnopravnost, kao i pristup i kvaliteti obrazovanja, poziv za nastavnike znači poziv za kvalitetno obrazovanje za sve.

Kvalitetno obrazovanje pruža nadu i obećanje boljeg životnog standarda. Nema jačeg temelja za trajni mir i održivi razvoj od kvalitetnog obrazovanja koje pružaju dobro obučeni, cijenjeni, podržavani i motivirani učitelji.

„Nastavničko profesionalna znanja i vještine su najvažniji faktor za kvalitetu obrazovanja. Ovaj Svjetski dan učitelja pozivamo učitelje da unaprijed prihvate što bolju edukaciju, kao i trajni profesionalni razvoj i podršku…“

          Irina Bokova, ravnateljica UNESCO-a

Vesela proslava Svjetskog dana učitelja

Zašto poziv za nastavnike?

Zato što postoji veliki nedostatak stručnih, dobro obučenih te dobro podržanih nastavnika uz pomoć kojih bi se postigla bolja kvaliteta obrazovanja. Izazov zapošljavanje nastavnika ne leži samo u broju, nego u pružanju kvalitetnih učitelja. Često su učitelji i dalje nedovoljno kvalificirani, slabo plaćeni i imaju vrlo nizak status u društvu.

U sjedištu UNESCO-a u Parizu, središtu proslave Svjetskog dana učitelja 2013., naglasak će biti na rješavanju jaza između nastavnika, nadilaženju prepreka za bolju kvalitetu obrazovanja i uloge nastavnika u razvijanju građana koji su globalni istomišljenici.

Izvor: UNESCO