Pljesak molim
Tjedan mira 2013. – Kutina ponosno predstavila Lijepu Našu u Bugarskoj
objavljeno: 31. listopada 2013.

Grad Kutina sudjelovao je kao jedini predstavnik Hrvatske na prvom međunarodnom obrazovnom mirotovorno-ekološkom projektu „Tjedan mira 2013.” u Bugarskoj od 14. do 21. rujna ove godine. Taj je projekt pokrenuo svjetski putnik i glasnik mira, borac za zaštitu okoliša i poseban izaslanik Ujedinjenih naroda Yuji Miyata.

Glavni je cilj projekta osposobiti mladu generaciju da promišlja o miru,  širi ga pojedinačno ili surađuje i ujedinjuje različite zemlje i ljude u nakani da se zalažu za mir i veću zaštitu okoliša. Ciljanu skupinu čine učenici u dobi od 15 do 18 godina, osobito članovi skupina za zaštitu okoliša ili volonteri koji sudjeluju u različitim aktivnostima za mir i zaštitu okoliša. Hrvatsku su ekipu činili srednjoškolci iz Kutine: Dorijan Sinjaković, Marko Ptičar i Luka Jurčec iz Tehničke škole Kutina te Katja Grujić, Leo Obadić i Maja Brozović (voditeljica hrvatskoga tima) iz Srednje škole Tina Ujevića, a njihov je koordinator još od ljetnih priprema bio Dalibor Sumpor, prof. biologije iz Kutine. Projekt se održavao u prostorijama središnjega Crvenoga križa Bugarske, u Nacionalnom trening-centru (okrug Dolni Lozen, Sofija), a službeni je jezik bio engleski.

Ceremonija otvaranja projekta Peace Week

Mladi su sudjelovali u raznolikim edukacijama o potrebi djelovanja država, njihovih vlada, lokalne zajednice i posebno pojedinaca u održavanju mira, multikulturne suradnje i većoj uključenosti u ekološke probleme na svim razinama. Sudjelovali su i u debatama u kojima su morali argumentirati svoja stajališta. Posebno je zanimljivo bilo predavanje preko Skypea Muhammada nour Lakmesa, sirijskog predstavnika, u projektu o trenutačnoj situaciji u njegovoj zemlji i izbjegličkom kampu u Turskoj i Jordanu. Mnogi su zainteresirani učenici postavljali pitanja i razmatrali probleme vezane za Siriju. Odnos prema izvorima energije u skladu s održivim razvojem na lokalnoj razini predstavili su također preko Skypea učenici jedne srednje škole glavnoga grada Južne Koreje, potaknuti ekološkom katastrofom u Fukušimi zbog koje nastoje biti što neovisniji o državnim dobavljačima energije. Drugi su učenici  sa svojim korejskim kolegama razmjenjivali iskustva, uspoređivali važnost i zastupljenost te teme u svojim državama te se složili da se održivi razvoj može postići jedino uključivanjem svih sudionika u njegovo rješavanje..

Sudionici iz različitih zemalja činili su timove koji su aktivno diskutirali, argumentirali i prezentirali različite teme:  kako kao pojedinci i tim pridonose zaštiti okoliša u lokalnoj zajednici, koji su učinci globalizacije na mir i životni okoliš, što od učinaka globalizacije prepoznaju u svojoj zemlji, koje su se povijesne ličnosti borile protiv isključivosti i u korist socijalne pravednosti svih ljudi bez obzira na  nacionalnost, vjeru i spol. Govorili su i o tome kako riješiti ekološke probleme u svojim zemljama te iznijeli vlastita mišljenja o mogućnosti utjecaja na politiku zaštite okoliša i prirode. Bio je to dobar način međusobnog upoznavanja i druženja te razmjene osobnih iskustava u opuštenu ugođaju.

Na kraju svakog dana održavale su se tzv. noćne aktivnosti (riječi s istim značenjem na jezicima država sudionica – filmska nacionalna večer, večer pantomime o poznatim ličnostima i filmovima, šumska noć uz vatru i pjesme njihove generacije, tradicijska nacionalna večer pjesme i plesa, večer diskoglazbe). Bavili su se i  fizičkim aktivnostima poput pripreme zemljišta i sadnje borova u čemu su sudjelovali svi, a tome je nazočio  zamjenik ministra okoliša Republike Bugarske kojemu su voditelji timova ukratko predstavili inicijative koje se potpuno ili dijelom bave pitanjima zaštite okoliša. Pretposljednjeg dana sudionici su raspravljali o budućem jednogodišnjem planu Peace Week Projecta i jednoglasno odlučili da domaćin projekta 2014. bude Hrvatska, odnosno Kutina.

Sudionici projekta Peace Week 2013.

Središnja svečanost projekta održana je u subotu, 21. rujna, na Trgu neznanog junaka ispred spomenika „Sveti Aleksandar Nevski” u povodom Međunarodnog dana mira 2013. u Bugarskoj koji je organizirao Y. Miyata i sudionici Peace Week Projecta. Svečanost je održana u prisutnosti predstavnika UN-a, izaslanika predsjednika Republike Bugarske i tamošnjeg ministarstva obrane, a naš je tim osobito razveselio dolazak otpravnice poslova RH Alme Ljubić s kojom su sudionici porazgovarali o svrsi projekta i prenijeli joj i vlastita iskustva.   

Obilježavanje Međunarodnog dana mira 2013. u Sofiji posebnom je odlukom UN-a proglašeno i središnjom proslavom na svjetskoj razini. Mladi Kutinjani ponosni su što su bili predstavnici Hrvatske u tom važnom projektu i što je  njihov grad odabran za domaćina „Tjedna mira 2014.” Nakon povratka u Hrvatsku naš će tim zajedno s nacionalnom televizijom snimiti kratku reportažu, prema dogovoru s organizatorom priprema i Peace Week Exhibition 2013., u povodu Dana Grada Kutine u studenome te susret s Y. Miyatom o pripremi za domaćinstvo.