Pljesak molim
OŠ „SVETI MATEJ“ VIŠKOVO ■ PROJEKT SOVA■
Učenici donirali taktilnu slikovnicu Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka
objavljeno: 17. lipnja 2022.

Na prvom Digitalnom učeničkom inkubatoru, projektu koji potiče kreativnost, poduzetnički duh i timski rad, tijekom školske godine 2020./2021. učenici su Osnovne škole „Sveti Matej“ Viškovo osmislili projekt SOVA – Sretno ozdravljenje uz veselu Azru koji je osvojio 3. mjesto. Tadašnji su učenici osmih razreda osmislili projekt kojim pomažu bolesnoj djeci tijekom boravka u bolnici.

Potaknuti pozitivnim komentarima, ali i novčanom nagradom za osvojeno 3. mjesto, odlučili smo nastaviti i razvijati projekt tijekom školske godine 2021./2022.

Na projektu su nastavili raditi učenici petih razreda, a kao rezultat nastala je unikatna taktilna slikovnica za slabovidnu djecu. U prvoj su fazi učenici pisali priče kojim smo željeli ohrabriti bolesnu djecu. Glavni je lik mudra sovica Azra koja svojim primjerom šalje djeci poruku kako je važno pozitivno razmišljati i biti hrabar.

Nakon pisanja priče uslijedilo je osmišljavanje taktilne slikovnice za čiju izradu postoje određena pravila. Tekst mora biti pisan velikim tiskanim slovima i većeg fonta. Materijal mora biti različitih tekstura i boja te je potrebno paziti da je u slikovnici isti dio prikazan u istom materijalu.

Završivši slikovnicu, odlučili smo ju donirati Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka kako bismo najmlađim pacijentima olakšali boravak u bolnici. Slikovnica je dostupna i u digitalnom obliku pa ju možete prolistati OVDJE.

Predstojnica Klinike za pedijatriju doc. dr. sc. Iva BILIĆ ČAČE zahvalila je učenicima na originalnom daru i izrazila nadu da će priča o sovici Azri dobiti svoj nastavak.

■ Pišu: Jasmina Mamula, učiteljica hrvatskog jezika | Irena Zubčić, učiteljica razredne nastave| OŠ „Sveti Matej“ Viškovo ■