Pljesak molim
Učenička zadruga Breza – povijest uspješnog zadrugarstva
objavljeno: 2. travnja 2014.

U OŠ Nikole Hribara u Velikoj Gorici od 1984. djeluje Učenička zadruga Breza.

ZadrugaO važnosti zadruge za tu školu svjedoči to što je u njezin rad uključeno 97 učenika i 9 voditelja u 10 sekcija. Iako tijekom školske godine svaka skupina djeluje samostalno, cilj je zadružnog djelovanja integracija više sekcija iz različitih nastavnih područja. Zadruga nastoji omogućiti učenicima to da razvijaju svoje sklonosti, interese i sposobnosti te steknu praktična znanja i vještine. Njezina je zadaća i sačuvati zavičajnu, kulturnu i etnobaštinu od zaborava, promicati narodne običaje te poticati humanu i ekološku svijest. Ostvarivanje zajedničkog cilja (izrada turopoljskog suvenira, zaštita okoliša i humanitarna djelatnost) razvija u učenika i želju za poduzetništvom, radom, samostalnošću i uspjehom. Voditeljica Breze je Nada Tomašić, nastavnica likovne kulture.

Zadruga prodaje i distribuira svoje proizvode na izložbama u Osnovnoj školi Nikole Hribara, na sajmovima u Velikoj Gorici, Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. U zadruzi djeluju razne sekcije: sekcija za ekoproizvode, cvjećari, keramičari, sekcije za izradu nakita, fuziju stakla, slikanje na svili, marketing, fotogrupa, informatičari i vezilje.

Na županijskim i međužupanijskim smotrama prosudbeno povjerenstvo vrednuje program i postignuća učeničke zadruge prema dogovorenim kriterijima. Pravo nastupa na državnoj smotri imaju učeničke zadruge koje su odabrane. Zadruga Breza na županijskim smotrama od 2007. redom osvaja 1. mjesta. Na državnim smotrama sudjeluje od 1999. i svake godine osvaja priznanja i visoka mjesta.

Osobito treba istaknuti sekciju za marketing koja je s tri projekta sudjelovala na državnim susretima učeničkih zadruga. Za svoj je rad dobila priznanja na državnoj razini za projekte „Kravata – Croata (turopoljska podgutnica)”, „Turopoljska poculica” i „Hej, maslačku uz poljski put”.